Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

James Milner, avagy egy lebecsült futballista karrierje!

A futballvilágában mindig voltak olyan labdarúgók, akik a világklasszisok mellett nagyon kevés figyelmet kaptak, pedig jócskán megérdemelték volna. Az egyik ilyen a jelenkorban a Liverpool kötelékébe tartozó James Milner…

Football - Barclays Premier League - Liverpool v Bournemouth

A 31 esztendős James Milner talán nem éppen a labdazsonglőrök közé sorolandó oda. Ő tipikusan egy olyan futballista, aki mindent belead a csapat sikereiért. Harcol, küzd minden meccsen, s az ilyen játékosok is elengedhetetlenek egy top csapat életében. No, de nézzük, milyen karriert is futott be ezidáig…

James Milner mindössze 16 esztendős volt, amikor bemutatkozhatott a Premier League-ben a Leeds United színeiben a 2002/2003-as szezon folyamán. A következő szezonban alapembere lett a csapatnak, a Leeds azonban búcsúzott az élvonalból, Milner pedig váltott. 

James Milner 2004 nyarán átigazolt az akkoriban még valamelyest élmezőnyhöz tartozó, s szebb napokat megélő Newcastle Unitedhoz. Első évében nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, ebből kifolyólag a 2005/2006-os kiírás során a több játéklehetőség miatt az Aston Villához került kölcsönbe. Visszatérése után a Newcastle alapember lett, két év múlva azonban ismét a klubváltás mellett döntött. 

A 2008-as átigazolási időszak folyamán visszatért az Aston Villához. A birminghami csapatban két szezont húzott le második ciklusában, s talán 2008-2010 között érett be igazán. James Milner 2010 nyarán szintet lépett karrierjében, hiszen az egyre feljebb lépő Manchester City szerződtette őt. 

Milner öt szezont húzott le a Manchester City színeiben. Csak úgy, mint előző klubjaiban, itt is komoly szerep hárult rá, ám a manchesteri évei alatt sohasem emlegették úgy, mint a nélkülözhetetlen játékos, annak ellenére, hogy kétségtelenül stabil kezdő volt. De természetesen szépen tette a dolgát, s nagyban hozzájárult a City sikereihez. 

James Milner 2015 nyarán átigazolt a Liverpoolhoz. Az angol középpályás itt is gyorsan alapember lett, s egy fontos taggá vált. Ebben a szezonban viszont láthatólag Jürgen Klopp csereként fog rá számítani, pedig különösebb panasz nem lehetett rá eddig évei alapján. Milner összesen ezidáig 456 Premier League mérkőzésen lépett pályára, melyek során 48 alkalommal volt eredményes illetve 73 gólpasszt osztott ki társai között. 

Németh Boldizsár