Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Külföldi edző a Dortmund élén, avagy nem túl jó párosítás!

Több mint 10 esztendőt követően idén nyártól ismét külföldi edzőt láthatunk a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő Borussia Dortmund élén. A holland Peter Bosz az Ajax Amszterdam kispadjáról érkezett meg a német klubhoz. A BVB utolsó külföldi trénere szintén holland nemzetiségű volt, egy bizonyos Bert van Markwijk, aki előtte a Feyenoorddal, majd később hazája válogatottja élén is ért el nagyobb sikereket, de a Dortmundot nem tudta magas szintre emelni. Azonban ez nemcsak róla, hanem gyakorlatilag szinte az összes külföldi trénerről elmondható a BVB fennállása alatt…

4695007791222000

Kezdjük a sort egy magyar úriemberrel, aki sajnos már négy éve nincsen köztünk. Csernai Pál a nagy utolsók egyike, aki nemcsak, hogy külföldön, de top csapatok élén is megfordult. A Bayern Münchennel a 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején szép sikereket ért el, későbbiekben megfordult Görögországban és Portugáliában is. A Borussia Dortmundot egy évig, egész pontosan 1985-1986-ig irányíthatta. Bár a BVB akkoriban nem éppen aranykorát élte, ám az ő irányítása alatt közel került a kieséshez. A Dortmund végül osztályozóval bent maradt az élvonalban. 

Néhány évvel később eljött az aranykor a Borussia Dortmund számára. Német Kupák, bajnoki címek, Bajnokok Ligája siker. A legkomolyabb eredményeket Ottmar Hitzfelddel érte el a BVB, majd őt 1997 nyarán Nevio Scala váltotta, aki a Parma élén elért egyet, s mást. Az ő ottléte szintén egy esztendeig tartott, bár a Dortmund vele a Világ-kupát elnyerte, viszont a bajnokságban jócskán visszazuhant az együttes. Scala tehát jövő nyáron távozni kényszerült…

A Borussia Dortmund később még két külföldi trénerrel próbálkozott, először az osztrák Bernd Krausszal, majd később a korábban már említett Bert van Marwijkkal. Krausstól néhány hónap múlva köszöntek el, míg van Marwijk valamivel több mint két évig irányíthatta a BVB-t. 

Összességében tehát nem sok babér termett a külföldi edzőknek a Dortmund élén. Vagy szimplán mindegyikük pont rossz pillanatban kerültek oda a BVB kispadjára. Nos, Peter Bosz biztatóan kezdett. Talán ő megtöri a balszerencsés “átkot”. 

Németh Boldizsár