Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Minden amit tudni érdemes a Dortmund új 7-eséről

Új trend körvonalazódik az angol labdarúgásban. Az utánpótlásban egyre dominánsabb Premier League-csapatok feltörekvő tehetségei képtelenek megvetni a lábukat a felnőtt keretnél, így klubjuk általában kölcsönadja őket. Többnyire azonban a liga szerényebb együtteseinél is ma már olyan nagy a versenyhelyzet és olyan nagy a kockázat, hogy nem merik bedobni a fiatalokat a mély vízbe. Egyre többször adják kölcsön őket például az Eredivisie-be (a Chelsea játékosai a Vitesse-nél pallérozódnak), de nem csak Hollandia számít népszerű célpontnak: Kaylen Hinds a Wolfsburghoz került, Chris Willock a Benficába, Reece Oxford pedig a Mönchengladbach-hoz. Korábban az angol játékosok csak a legritkább esetben hagyták el az Egyesült Királyságot, ma azonban egyre gyakrabban próbálják ki magukat a hazájuktól távol. Épp ezért talán már nem is annyira meglepő, hogy Jadon Sancho elhagyta a Manchester City-t és 5 éves szerződést írt alá a Borussia Dortmunddal.

Kép: The Guardian

Kép: The Guardian

De ki is ő? Sancho lesz a Dortmund új 7-ese. Igen, ő kapta meg a Barcelonához távozó Ousmane Dembele mezszámát, ami talán érzékelteti, mekkora reményeket fűznek hozzá. Talán ez a megállapodás nem volt annyira visszhangos a sajtóban, mint Neymar és Dembele klubváltása, de bizonyos értelemben a Sancho-üzlet így is a legérdekesebbek egyike.

Az angol csatár még mindig csak 17 éves, de máris közel 9 millió eurót költöttek rá. Ráadásul Dortmundban, ahol értenek a fiatal játékosok felfuttatásához. Muszáj volt váltani: Sancho rohamléptekben került egyre feljebb és feljebb a ranglétrán, Pep Guardiola mégsem számított rá a felnőtt keretnél a nyári felkészülés során (a klub másik két, hasonló korú reménysége, Brahim Diaz és Phil Foden kapták meg a lehetőséget). A City-nél egy fiatal támadónak olyanokkal kell megküzdenie az első csapatnál, mint Bernardo Silva, Leroy Sane, Gabriel Jesus, vagy Raheem Sterling – mindegyikük 23 éven aluli.

Ha felnőtt szinten akart futballozni, váltania kellett Sacnhónak

A City 2015-ben csapott le a fiatal tehetségre. Az angol junior-csapatokban jól teljesítő fiatalemberre felfigyelt a manchesteri gárda, amely aztán a Watfordtól szerezte meg. A 2015/16-os szezonjában az U18-as csapatban kapott helyet, ahol az Ifjúsági FA-kupa döntőjében még egy gólpasszt is kiosztott a Chelsea elleni vereség alkalmával. Ekkor még mindig csak 16 éves volt.

Kép: UEFA.com

Kép: UEFA.com

Tavaly jött el számára a nagy áttörés. Az U18-ban összesen 14 alkalommal lépett pályára, ezeken pedig 12 gólt és négy asszisztot tudott felmutatni. Az ifi BL-ben és az FA-kupában szintén jól muzsikált, gólokat is szerzett – szenzációs formáját azzal jutalmazták, hogy felkerült a City tartalékegyütteséhez a Premier League 2-be. Ebben a bajnokságban 23 év a felső korhatár, így jóval idősebb és erősebb riválisokkal szemben mutathatta meg magát Sancho. 3 gól és 2 gólpassz volt a termése a tarcsiban – valóban az egyik legnagyobb tehetség volt ő a világoskékek utánpótlásában.

A jó játékkal és a gólokkal nem maradt adós a korosztályos válogatottakban sem. U16-ban 7 meccsen 6 találata van, U17-ben ugyanez az arány 16/13. A most nyáron rendezett U17-es Európa-bajnokságon ráadásul kiemelkedő teljesítményt nyújtott: 5 gól és 5 gólpassz 6 meccsen (Anglia végül csak második lett). Ő volt az egyetlen, aki közvetlenül benne volt 10 gólban, így nem véletlenül kapta meg a torna után az “Arany játékos” díjat, amit korábban Wayne Rooney, Cesc Fabregas, Toni Kroos és Mario Götze is elnyert már. Utóbbival ezt alaposan át is beszélhetik majd a dortmundi edzések után.

Ahogy az a számokból kitűnik, Sancho az ellenfél kapuja előtt nagyon veszélyes. Különösen az szembetűnő, hogy milyen kiegyensúlyozott teljesítményre képes már ilyen fiatalon is. Főleg a széleken használják. Igazából mind a két oldalon egyaránt képes veszélyes játékra: az U17-es Eb-n például a Chelsea-s Hudson-Odoi-al cserélték meg őket gyakran és ez a húzás jól működött. Sancho rendkívül gyors, remekül vezeti a labdát, nagyon technikás és parádés az indulósebessége. Még egy kis rutin, no meg tanulás és pusztító fegyverré válhat a Bundesligában. Hamarosan erről a dortmundi szurkolók is meggyőződhetnek.

(Ez az írás Oliver Young Miles, a Squawka újságírójának cikke alapján íródott)