Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: góleső a H-csoportban – videóval

A világbajnoki selejtező H-csoportjában az első és utolsó hely Belgium és Koszovó révén már rég elkelt, annál nagyobb azonban a harc a jó esetben pótselejtezőt érő második helyért.

gazz

Végig hatalmas harc jellemezte a mérkőzést (forrás: reuters.com)

Belgium a magabiztos továbbjutás tudatában utazott Szarajevóba, viszont annál fontosabb lett volna a három pont megszerzése a hazaiaknak, hiszen Görögország mindössze egy ponttal állt mögöttük, és a hellének sorsolása papíron jóval könnyebbnek tűnt. Ehhez képest a belgák kezdték jobban a mérkőzést, mindössze négy perc telt el és már 0-1 állt az eredményjelzőn. Ez az állapot mindössze a 30. percig tartott, amikor a hazaiak előbb egyenlítettek, majd a félidő vége előtt a vezetést is megszerezték. A belgák a biztos továbbjutás ellenére természetesen nem akarták elveszíteni veretlenségüket és a második játékrész közepén a bosnyákok első félidei mintáját másolva 10 percen belül ismét megfordították a mérkőzés állását. A hazaiaknak ekkor sikerült még egyszer visszakapaszkodniuk Dumic góljával, amire azonban Carrasco egy percen belül válaszolt, eldöntve ezzel az elképesztően rossz talajú pályán játszott mérkőzést. Érdekesség még, hogy a találkozó hét góljából öt az ötösön belül született. A belgák győzelme egyben azt is jelenti, hogy Olaszország mindenképp a legjobb 8 csoportmásodik között fog végezni. A záró fordulóban Bosznia Észtország vendége lesz, Belgium pedig Ciprust fogadja.

Bosznia-Hercegovina – Belgium 3-4 (2-1)
Helyszín: Grbavica Stadion, Szarajevó. Vezette: Collum (skót)
Gólszerzők: Medunjanin (30.), Visca (39.), Dumic (82.) ill. Meunier (4.), Batshuayi (59.), Vertonghen (68.), Carrasco (83.)
Sárga lapok: Besic (16.), Duljevic (42.), Kolasinac (90.) ill. Carrasco (21.), Vermaelen (54.), Batshuayi (90.)

Bosznia-Hercegovina: Begovic – Vranjes, Dumic, Sunjic, Kolasinac – Besic (Jajalo 62.), Lulic – Visca (Hajrovic 71.), Medunjanin (Ibisevic 74.), Duljevic – Dzeko. Szövetségi kapitány: Mehmed Bazdarevic

Belgium: Curtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – De Bruyne, Fellaini (Dendoncker 29.) – Meunier, Mertens (Tielemans 46.), Hazard, Carrasco (Chadli 86.) – Batshuayi. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

A mérkőzés góljai:

*   *   *

Gibraltár – Észtország 0-6 (0-3)
Gólszerzők: – ill. Luts (10.), Kaeit (30.), Zenjov (38.), Tamm (52., 66., 77.)

A mérkőzés kezdete előtt Gibraltár és Észtország foglalta el a csoport utolsó két helyét, ennek ellenére természetesen óriási meglepetés lett volna, ha a hazaiak akár egy pontot is “otthon” tudnak tartani (az idézőjel annak szól, hogy Gibraltár együttese Portugáliában, az Estádio Algarve-ban rendezi hazai mérkőzéseit – a szerk.). A találkozóról érdemes kiemelni Joonas Tamm mesterhármasát, illetve a tényt, hogy a nagy arányú vereség ellenére Gibraltár birtokolta többet a labdát 51-49 százalék arányban.

*   *   *

Ciprus – Görögország 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Sotiriou (18.) ill. Mitroglou (24.), Tziolis (26.)

A csoport esti mérkőzésén Görögország annak tudatában lépett pályára, hogy egy esetleges győzelemmel megelőznék a második helyért folyó harcban az otthon botló bosnyákokat. Ehhez képest az első félidő közepén a hazaiak szerezték meg a vezetést, ezt az állapotot azonban a görögök gyorsan korrigálták és két percen belül szerzett két góllal a maguk javára fordították a mérkőzést, ami a második félidőben már nem is változott. A görögöknek az utolsó fordulóban Gibraltárt kell otthon legyőzniük és abban reménykedniük, hogy a többi csoport állása is számukra kedvezően alakul majd.

A H-csoport állása egy fordulóval a vége előtt:

H

(eredmények.com)

Az utolsó forduló menetrendje:

Október 10., kedd:

20:45 Belgium – Ciprus
20:45 Észtország – Bosznia-Hercegovina
20:45 Görögország – Gibraltár

(zp)