Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bombameglepetés: USA nélkül rendezik a vb-t! – videóval

Sokkolóan hatott főként a jenkikre a ma hajnalban megrendezett Trinidad és Tobago – USA sorsdöntő vb-selejtező. Bruce Arena csapatának egy iksz is elég lett volna – igaz, az csak a pótselejtezőhöz – az utolsó helyezett otthonában, de elvérzett az Egyesült Államok válogatottja, amely 28 év után először nem kvalifikálta magát a világbajnokságra!

IMG_20171011_084434Howard leszegett fejjel, miközben ünnepelnek a trinidadiak (forrás: mlssoccer.com)

Demoralizáló volt USA számára ahogy indult az utolsó vb-selejtező mérkőzése, mely mindent eldöntő volt, és a legmerészebb forgatókönyv íródott meg Trinidad és Tobago otthonában!

A jenkik az első félidőben kaput sem találták, egészen pontosan csak a sajátjukat, ugyanis Gonzalez öngóljával a 17. percben előnybe kerültek a hazaiak (1-0)! Az azt megelőzően 3 ponttal, és 5 szerzett góllal álló Trinidad vérszemet kapott, vagy éppen USA zuhant össze, mindesetre jött az újabb hazai gól, melyet már tényleg hazai labdarúgó szerzett, s a 37. percben Jones révén kialakult az első félidő eredménye (2-0)!

Bajban voltak a jenkik, nem is kicsit, az iksz kellett mindenképp a pótselejtezőhöz, ennek megfelelően jött ki a folytatásra USA, hiszen Pulisic gyors gólt szerzett (2-1)! A 47. perc krónikája volt a szépítés, és bőven lehetett hinni, hogy az Arena által irányított válogatott egy pontot simán szerez, és mehetnek pótselejtezni. De utána jött a döbbenet, hiszen a hármas sípszóig sem született már gól, USA pedig 28 évnyi vb-szereplést követően nem lesz ott a következő világeseményen! Nem történt tehát ilyen 1990 óta, ezzel pedig egyben két másik ország válogatottjának teremtették meg a jenkik, hogy kijussanak, az a két nemzeti csapat – ahogy majd alább is olvasható lesz – élt a lehetőséggel. Hiába dominált Egyesült Államok a második játékrészben, ez nem volt elég ahhoz, hogy ne írjanak negatív történelmet, amely nem csak Amerika sportéletét, de talán elmondható, hogy globálisan megrázta futballvilágot. Furcsa lesz USA nélkül a vb, és messze még a 2022-es torna, hiszen már csak arra juthat ki a mostani kudarc után a sokkal szebb időket megélt tengerentúli csapat. Hiába volt ma USA részéről kapufa a támadásuk végén, hiába volt a múltkori sima siker Panama ellen, egy álom tört össze, egy hosszú éveken át sikeresen épített, és stabilnak tűnő vár omlott össze, mintha csak kártyából készült volna.

https://youtu.be/FjGnBzuLEgc

Vb-selejtező, CONCACAF-zóna, 10. forduló
Trinidad és Tobago – USA • 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Gonzalez (17. – öngól), Jones (37.), ill. Pulisic (47.)


Panama, és Honduras előtt ott volt a lehetőség, ha USA esetleg kikap – így is lett, de egyidőben voltak a meccsek – , akkor akár mindkét válogatott ott lehet a vébén, egyikük pótselejtezővel.

Panama a már kvalifikált Costa Ricát fogadva játszott mozgalmas meccset, és a találkozó hajrában ugyan, de csak eldöntötte a maga javára a panamai válogatott a meccset, melyet 3-2-re nyert meg! Így egy ponttal előzte USA-t a jenkik veresége miatt, és kijutott a jövő évi világbajnokságságra, mely az első világeseménye lesz a Panamának!

Honduras eközben Mexikó ellen meccselt, azaz a első helyezett, és szintén vb-re már természetesen szintén kijutott válogatottat látta vendégül A hondurasiak a második félidőben egalizáltak, majd fordítottak, s nyertek 3-2-re, így pótselejtező vár rájuk, USA nagy kárára! Honduras egészen pontosan interkontinentális pótselejtezőt játszik majd az ázsiai zóna kvalifikációs csoportjának 5. helyezettjével.

Vb-selejtezők, CONCACAF-zóna, 10. forduló
Panama – Costa Rica • 2-1 (0-1)
Gólszerzők: G. Torres (53.), R. Torres (88.), ill. Venegas (36.)

Honduras – Mexikó • 3-2 (1-2)
Gólszerzők: Elis (34.), Ochoa (54. – öngól), Quioto (60.), ill. Peralta (17.), Vela (39.)

A vb-selejtező végeredménye a CONCACAF-zónában

IMG_20171011_083806

Nagy Dávid