Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: zsinórban negyedszer is vb-résztvevők a svájciak!

Vasárnap este megkezdődtek a világbajnoki pótselejtezők visszavágói is Európában. Az Észak-Írországban egygólos előnyt kiharcoló svájciak hazai pályán biztosíthatták be világbajnoki részvételüket.

2357

Mint arról beszámoltunk a csütörtöki első mérkőzésen Dublinban a svájciak Rodriguez büntetőjével szereztek egygólos előnyt. A svájci válogatott pedig vasárnap a bázeli St.Jakob Parkban harcolhatta ki az oroszországi világbajnoki részvételt.

A mérkőzés első helyzetére nem kellet sokat várnunk, az északírek már a 4. percben ledolgozhatták volna hátrányukat miután Brunt távoli lövését nagy bravúrral Sommer tolta szögletre. Két perccel később a hazai együttes előtt is lehetőség adódott, Xherdan Shaqiri ívelte be a labdát, amibe Seferovic beletette a fejét, de a labda kapu bal oldala mellé szállt. A 16. percben Brunt tüzelt ismét távolról, de lövését ismételten Sommer könnyedén hárította. A találkozó 24. percében Seferovič is helyzetbe került, de lövése hajszálnyival kerülte el a kapu bal oldalát. Ezt követően Shaqiri került helyzetbe az ötösön belül, a labdát a jobb alsó sarokba lőtte volna, Michael McGovern azonban védeni tudott. Az első félóra végén Steven Zuber kapott jó labdát a tizenhatoson belül, lövése a  kapu közepébe tartott volna, de Michael McGovern, hatalmas bravúrral védeni tudott. Az első félidő további részében gól nem született, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak szünetre a csapatok.

FBL-WC-2018-QUALIFIER-SUI-NIR

Fordulást követően az időjárás továbbra sem volt kegyes a csapatokhoz, de ennek ellenére jó iramú mérkőzést láthatott a bázeli közönség. A 47. percben Zuber előtt adódott gólszerzési lehetőség a félidő elején, de az egyik északír védő önfeláldozóan közbelépett és blokkolta lövését. Egy perccel később az északírek Dallas révén próbálkoztak egy távoli kapuralövési kísérlettel, de Sommer számára ez nem okozott gondot és könnyedén hárított. A találkozó 50. percében Rodriguez kis híján a visszavágón is gólt szerzett, de hatalmas lökete centikkel a kapu jobb oldala mellé szállt. Öt perccel később az északírek óriási lehetőséget puskáztak el, miután egy beadást követően Washington fejelt nem sokkal Sommer kapuja mellé. Az északírek mindent egy lapra tettek fel és próbálták nyomás alá helyezni a hazaiak kapuját, a 62. percben Washington remek labdával kínálta meg Saville-t lövésre aki gyengén fejezte be az akciót és lövését Sommer könnyedén fogta. A hajrában az északírek szövetségi kapitánya O′Neill kettős cserével próbálta felpörgetni csapat játékát az utolsó negyedórára. Öt perccel a rendes játékidő vége előtt Seferovič végleg eldönthette volna a találkozó és a továbbjutás sorsát, de a Benfica támadója jócskán fölé durrantott. Ezt követően a támadót Petkovič szövetségi kapitány lecserélte a 25 esztendős támadó ezt pedig lejövetelekor ingerülten vett tudomásul, amit nem is titkolt. A raadás perceiben az északírek nagyon közel voltak, hogy gólt szerezzenek, Sommer nagyon rosszul mozdult ki kapujából egy szögletet követően Evans fejesét pedig a hazai védők a gólvonalról vágták ki. Ezzel pedig Svájc története 11. világbajnoki szereplésére készülhet Oroszországban mivel a folytatásban gól nem született a találkozón.

Svájc – Észak-Írország 0-0
Helyszín: St. Jakob-Park, Basel,  Vezette: Brych (német)
Gólszerzők:
Sárga lapok: Seferovič (72.) ill. Brunt (7.), J.Evans (79.)
Kiállítás:

Továbbjutott Svájc 1-0-ás összesítéssel és ezzel világbajnoki résztvevő

Svájc: Sommer – Rodriguez, Akanji, Schär, Lichsteiner – Zuber, Xhaka, Zakaria, Shaqiri (Freuler 80.) – Džemaili (Mehmedi 61.) – Seferovič (Embolo 87.). Szövetségi kapitány: Petkovic

Észak-Írország: McGovern – Hughes, J.Evans, McAuley, Brunt – Norwood (Magennis 75.) – Ward (Jones 75.), Davis, Saville, Dallas – Washington (McNair 82.). Szövetségi kapitány: O′Neill.

Képek: uefa.com

Ondik Gábor