Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Másodosztályból érkezhet a következő szezon Leicesterje?

Az angol élvonalbeli labdarúgó bajnokságot (Premier League) gyakorta szokás a világ legerősebb ligájaként emlegetni, ami a csapatok erősségét, illetve anyagi helyzetét tekintve abszolút jogos megállapítás, hiszen nincs még egy olyan pontvadászat, ahol az első 6 helyezettnek közel azonos esélye van a végső győzelemre évről évre. Éppen ezért lehetséges, hogy az első osztályból olyan anyagilag stabil, és erős kerettel rendelkező klubok is kimaradhatnak, mint a Wolverhampton Wanderers…

wolves

Idén januárban többek között az Anfield Roadon is győzelmet ünnepelhetett a Wolverhampton, ezzel kiejtve a Liverpoolt a kupából (kép forrása: telegraph.co.uk)

Múlt

A Wolverhampton Wanderers az ’50-es években élte fénykorát, ekkoriban háromszor is ünnepelhettek bajnoki címet, melyből egy ráadásul címvédést is jelentett. Korábban bekasszíroztak ezek mellett négy angol kupát, majd később (a ’70-es években) két Ligakupát is.

Az utóbbi években azonban nem jött ki ilyen jól a lépés az észak-angol klub háza táján: a Vándorok még a harmadosztályban is megfordultak, ahonnan 2014 nyarán sikerült feljutniuk a Championshipbe, ahol jelenleg is tartózkodnak.

Azonban mint tudjuk, minden út Kínába vezet, így számtalan másik európai klubcsapat mellett a Wolverhampton is egy kínai befektetőcsoport kezébe került 2016-ban (a Fosun International-éba, ha egészen pontosak akarunk lenni).

Az új tulajdonosi kör pedig egészen új ambíciókkal vágott neki a klub vezetésének. Kapásból kirúgták a csapat walesi vezetőedzőjét, a 2013 óta regnáló (és a csapatot a második vonalba segítő) Kenny Jacketet, és a helyére az amerikai, olasz, román, török és arab klubok élén járatos Walter Zengát nevezték ki.

Zenga vezetésével a csapat a kiesés szélére sodródott, így a kínaiak már novemberben megváltak az olasz szakembertől, és helyére a rengeteg másodosztálybeli tapasztalattal rendelkező Paul Lambertet ültették le a kispadra. Lambert vezetésével került sor a fent említett liverpooli győzelemre is, ám a bajnokságban így is csak a 15. helyet csípték el a Farkasok, ezért idén nyáron a skót mestert is lapátra tették…

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Stabilitás a gólvonalon – a 31 éves John Ruddy a Norwich színeiben több, mint 100 Premier League mérkőzésen szerezhetett tapasztalatot (kép forrása: theleaguepaper.com)

Jelen

Idén nyáron érkezett a klubhoz a korábbi Rio Ave, Valencia és Porto-mester, a 43 esztendős Nuno Espírito Santo (aki azért lássuk be, igen komoly név egy másodosztálybeli klubnál). Santo hazai kapcsolatait felhasználva egy hihetetlenül erős és fiatalos keretet hozott létre, javarészt portugál tehetségekből. Így kerülhetett a csapatba Willy Boly, Ruben Neves és Diogo Jota többek között, de az ő tehetségüket a Norwichtól igazolt Ryan Benett és John Ruddy tapasztalata teszi igazán hatékonnyá.

A Wolverhampton pillanatnyilag az első helyen áll a Championshipben 16 forduló után, és a sárgák csatára, Bonatini még a góllövőlistát is vezeti. Bár még fél távnál se járunk, a portugál mester által alkalmazott 3-4-3-as felállásra, és a 20-24 év közötti portugálos csatártrió (Cavaleiro-Bonatini-Jota) mediterrán-játékára nincsenek felkészülve a hagyományos angol futballt játszó csapatok, így elég komoly sanszuk van az élvonalba jutásra…

wolves2

 Keménység és technika – a Wolverhampton kitűnően ötvözi az angol és a portugál futball sajátosságait idén (kép forrása: examiner.co.uk)

Jövő

Bár Diogo Jota (Atletico Madrid), Léo Bonatini (Al-Hilal Saudi), Alfred N”Diaye (Villareal), Willy Boly (Porto) és Rúben Vinagre (Monaco) visszatérnek majd saját egyesületeikhez kölcsönszerződésük végeztével, az esetleges feljutással valószínűleg nem egyet meg tudna a wolverhamptoni klub tartani közülük véglegesen.

Ha meg nem is, az se okoz szívfájdalmat: a keret állandó tagja ugyanis Ivan Cavaleiro (24) és Ruben Neves (20), akiket 1-2 éve még a világ legnagyobb tehetségei között tartottak számon, és már volt szerencséjük bemutatkozni az Európa-bajnoki címvédő portugál felnőtt válogatottban is.

Nem mellesleg a feljutással valószínűleg újabb pénzcsapok nyílnának meg, a Premier League ugyanis egy egészen más gazdasági szintet képvisel, mint a Championship. A klub pedig eddig sem szűkölködött: a 15 millió eurós rekordigazolás, Helder Costa például idén főképp a padot koptatja…

cavaleiro

 Egy elfeledett csodagyerek, aki új lehetőséget kapott a sorstól… (kép forrása: youtube.com/wolves)

Verdikt

Lényeg a lényegben: a Wolverhampton Wanderers – amennyiben minden ilyen szépen megy tovább, és sikeresen feljut – nagy valószínűséggel a Premier League jövő évi meglepetéscsapatainak egyike lesz. Bár a bajnoki címtől még így is képtelenül hosszú “Vándorút” választja el őket, de láttunk mi már karón varjút Leicesterben…

Írta: Wernigg Márton