Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Portugál Ligakupa: a Sporting kiejtette a rivális Portót! – videóval

A Portugál Ligakupa második elődöntőjét rendezték meg tegnap este Braga városában, ahol a a fővárosi Sporting CP ellenfele az FC Porto volt, tehát igazi rangadóra került sor a döntőbe jutásért. Végül stílszerűen kiélezett küzdelemben, tizenegyesekkel dőlt el a második finalista kiléte!

IMG_20180125_054640Hiába a szép mozdulat és a több portói lehetőség, a kék-fehér alakulat sem lőtt gólt a rendes játékidőben, majd tizenegyesekkel alulmaradt a rivális Sportinggal szemben! (forrás; twitter.com/FCPorto)

Portugáliában a Ligakupa 2007 óta létezik, a sorozat mostani kiírásának második elődöntőjében igazi rangadót rendeztek, ugyanis a fővárosi, lisszaboni Sporting a rivális FC Porto csapatával csapott össze. Az első elődöntőből a fináléba a Setúbal csapata jutott be, amely éppen a Sporting ellen játszotta a Ligakupa legelső döntőjét.

A találkozót semleges helyszínen rendezték meg, méghozzá a szintén élvonalbeli Braga stadionjában. A mérkőzés első komolyabb lehetősége a 17. percben alakult ki, amikor is hazai részről Bruno Fernandes veszélyeztetett, a beadásra pontosan is érkezett, de mentett az egyik portói védő. A játékrész hajrájához közelítve viszont a vendégek találtak be, ám Soares gólját a videóbíró igénybevétele után les miatt nem adták meg, így az első félidő 0-0-s döntetlennel ért véget. A szünetig a Sporting nagy mezőnyfölényben játszott, azonban egy kaput találó lövésig sem jutott a meccs első felének végéig a lisszaboni klub, támadásépítés terén épphogy jobb volt a Porto.

Szinte azonnal a térfélcserét követően szinte azonnal helyzetbe került a Porto, ám Soares löketét blokkolták a 47. minutumban. Közel húsz perccel később a Sporting még ennél is közelebb járt a gólszerzéshez, ám elmaradt a találat. A 65. percben Coates fejese csattant a kapufán! Majd a 73. minutumban a Sporting hálóőrének akadt dolga, ugyanis Rui Patricio védése kellett Aboubakar löketénél, hogy ne kerüljön hátrányba a lisszaboni klub. A következő percben is akadt dolga a zöld-fehérek kapusának, ugyanis Ricardo Pereira próbálkozását kellett védenie. A hajrában kétszer is nagy lehetőséget dolgozott ki a Porto. A 88. percben Aboubakar labdáját Marega lőtte el, a játékszer pedig a Sporting kapuja mellé szállt. A hosszabbítás 3. percében is Marega előtt adódott lehetőség arra, hogy eldöntse a meccset, de a Porto játékosa újból a kapu mellé lőtt, így a rendes játékidőt követően 0-0 volt az állás, hiába volt több alkalma is megnyerni a találkozót a kék-fehér alakulatnak.

Azonban nem kétszer tizenöt perces ráadás jött, hanem a Ligakupa szabályainak értelmében büntetőpárbaj következett.

A tizenegyesek rúgását a Porto kezdte. A labda mögé elsőként Telles állt, aki be is talált (0-1), majd a Sporting részéről Dost is eredményes tudott lenni (1-1)!

A második kör kezdetén Marcano lőtt gólt (1-2), de tartotta a Portóval a lépést a rangadón a Sporting, ugyanis Bruno Fernandes is feliratkozott a góllövők sorába (2-2).

A harmadik kör elején megszakadt a Porto addigi hibátlan lövési szériája, hiszen Herrera próbálkozását kivédte Rui Patricio (2-2), ezt pedig Mathieu ki is használta, ugyanis a Barca korábbi védője előnyhöz juttatta a Sportingot (3-2)!

A negyedik tizenegyesrúgók közül Majeed belőtte a maga büntetőjét (3-3), majd a Sporting hagyott ki ezúttal egy lehetőséget, amikor is a legendás kapus, Iker Casillas fogta ki Coates próbálkozását (3-3)!

Jött az ötödik kör, portói részről pedig Aboubakar lőtt, Rui Patricio védett (3-3), de William Carvalho lövése is a kapusé lett, így nem változott az eredmény (3-3).

A Porto zsinórban a második büntetőjét hagyta ki, amikor Brahimi állt a labda mögé, ám sok híja nem volt a gólnál, a játékszer a kapufán csattant (3-3)! Végezetül Bryan Ruiz – aki a 100. meccsét játszotta a Sporting színeiben – vette be Casillas kapuját, ezzel pedig a Sporting jutott be a Ligakupa fináléjába (4-3)!

A Portugál Ligakupa 2018-as döntőjében a legelső, 2008-as finálé résztvevői csapnak újra össze, ugyanis a Sporting ellenfele a cikk elején említett Setúbal lesz, amely legyőzte a fővárosi gárdát tíz éve tizenegyesekkel 3-2-re a 0-0-s rendes játékidőt követően. Nagy rangadót nyert meg tehát tegnap este a lisszaboni zöld-fehér alakulat, amely immár harmadik döntőjére készül, és első végső győzelemére, ugyanis a Setúbal után második nekifutásra rögtön a Ligakupa második idényében a szintén fővárosi Benfica múlta felül a Sportingot szintén büntetőkkel 3-2-re, miután 1-1 lett a rendes játékidő eredménye.

A végső fináléra a négyes döntő részeként már ezen a hétvégén, egészen pontosan január 27-én, szombaton sor kerül!

Portugál Ligakupa, elődöntő
Sporting CP – FC Porto • 0-0, büntetőkkel: 4-3
Helyszín: Estádio Municipal de Braga, Braga
Gólszerzők:

A döntőben
Január 27., szombat, 20:00 • Setúbal – Sporting CP

Nagy Dávid