Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Ma minden járat törölve, csak holnap érkezem.” – 60 éves a Manchester United történetének legszomorúbb napja

Az élet csupa öröm és boldogság. Sokszor hallunk ehhez hasonló kifejezéseket akár nap, mint nap. Azonban be kell látnunk, hogy ez korántsem így van. Vannak olyan napok, mikor az örömnek és a boldogságnak még csak a szikrája sem tűnik fel. Így történt ez kereken 60 évvel ezelőtt, 1958. február 6-án is, mikor a Manchester United tagjait szállító British European Airwaves Elizabethan 609-es gépe szörnyű balesetet szenvedett.

27709828_10155501758267746_1389713724002644586_o

A Vörös Ördögök ezen a tragikus februári napon egy Crvena Zvezda elleni Bajnokcsapatok Európa kupája mérkőzésről tartottak hazafelé. A csapatot szállító gép Münchenben állt meg üzemanyag tankolás céljából, ahonnan tovább már nem vezetett az út…

Két sikertelen felszállás után egy harmadik próbálkozás következett, valamivel 16 óra után. Az újbóli kísérlet ismét kudarcot vallott és a 609-es gép több, mint 200km/h-s sebességgel hagyta el a kifutópályát és a közeli lakóházakban állt meg.

A 44 utasból 23 meghalt, köztük Miklós Béla, aki utazást szervező ügynökként tevékenykedett. A Manchester United-ből 8-an tartózkodtak a gépen, ebből 7-en szörnyethaltak, míg a korszak egyik legtehetségesebb játékosa, Duncan Edwards túlélte a balesetet és 15 napig küzdött egy müncheni kórházban, utána viszont feladta küzdelmet. Az akkor 21 éves játékos a két sikertelen felszállási kísérlet után táviratot küldött, melyben ez állt. “Ma minden járat törölve, csak holnap érkezem.” A 609-es járat ugyan elindult, viszont Edwards és társai már sohasem érkeztek meg.

manumünchen

British European Airwaves Elizabethan 609-es járata a szerencsétlenség után.

A balesetet a csapat legendás menedzsere, Matt Busby is túlélte, akinek 72 óráig küzdöttek az életéért. Rajta kívül öt játékos, Harry Gregg, Albert Scanlon, Bill Foulkes, Kenny Morgans és Sir Boby Charlton is túlélte a katasztrófát.

A tragédia után azonban nem állt meg az élet a manchesteri csapatnál. Tizenhárom nappal később már FA-kupa találkozón lépett pályára a United a Sheffield Wednesday ellen, 60 ezer néző előtt. A csapathoz Busby is visszatért, mint menedzser. Öt évvel később az egész sorozatot is megnyerték, és a 60-as években Anglia csúcsára is eljutottak. 1968-ban, első angol csapatként Európa trónjára úgyszintén felülhettek. Az akkori BEK döntőben 4-1-re verték a Benficát, amelyen a csapat edzője, a kemény ember hírében álló Matt Busby is a könnyeivel küszködött.

10 évvel a szörnyű baleset után BEK győzelmet ünnepelhetett a csapat. 

A tragédiában elhunyt áldozatok emlékét örökké őrizzük.