Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a bíró is kivette a részét a Valencia győzelméből – videóval!

A La Liga 23. fordulójában egy városi rangadót rendeztek vasárnap este, méghozzá Valenciában. A semleges szurkolók nagy örömére végül egy szoros, fordulatos meccset láthattunk.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A hétközi elveszített kupa-elődöntő után bizonyára nem voltak feldobva a Valencia futballistái, ám muszáj volt összekapniuk magukat, városi rangadó várt rájuk ugyanis. Ráadásul a Mestallába látogató Levante sincs épp olyan nagyon rossz formában: legutóbbi két meccsükön nem kaptak ki, a múlt héten pedig pont a Real Madrid ellen csentek el egy pontot, ami épp elég ahhoz, hogy ne lehessen őket alábecsülni. A kiesés elől menekülő vendégek a pályán is kivívták maguknak a tiszteletet. Precízen végrehajtották a taktikájukat, nem hagytak sok lehetőséget a hazai támadóknak a kibontakozásra és elképesztő munkabírással tették a dolgukat. Igazi melós csapat módjára próbáltak helytállni és tették ezt viszonylag eredményesen.

Az első percek jó iramot és viszonylag kiegyenlített játékot hoztak. A Valencia nem igazán tudott dominálni, ráadásul még a saját kapujuk előtt is észnél kellett lenniük, mert Morales, Ivi és a többiek folyamatosan ott ólálkodtak a lehetőségre várva. A Levante ügyesen szűkítette a területet a saját térfelén, ami nem ízlett Guedeséknek, viszont a Denevérek ha lassabban is, de el tudtak jutni próbálkozásokig. A kilátogató nézőknek végül a 17. percben volt először igazán okuk a tapsra: Santi Mina egy pontrúgás után fejjel talált be, így pedig egész korán előnybe is került a Valencia. De mielőtt elbízhatták volna magukat, jött is a válasz: szintén egy pontrúgás után a túloldalon rendezetlen volt a hazai védelem, amit a Levante védője, Postigo használt ki egy szép lövéssel. Ezzel a gyors gólváltással ki is lőtték magukat egy időre a csapatok.

Az első félidő nem hozott több gólt, de helyzetek még akadtak. A Valencia talán veszélyesebb volt valamivel, ám hiányzott belőlük az az átütő erő a kapu előtt, amire szükség lett volna Oier mattolásához. A második játékrészben már mind a két fél stabilabban játszott, kevesebb volt a hiba. Ez visszavetette a tempót, kellett egy kis idő, mire újra megindultak az események. Egészen a 64. percig kellett várni az újabb fordulatra: Coke betalált, ám a játékvezető érvénytelenítette a Levante gólját, meglehetősen véleményes szituációban. A vendégek talán még mindig dühöngtek ezen, amikor a túloldalon – egy perccel később – már ismét gólt ünnepelhetett a Valencia. Vietto talált be egy kaotikus akció végén, így pedig ismét nyeregben lehettek a hazaiak.

A hajrára egyértelművé vált, hogy melyik a jobb csapat. A Levanténak ezúttal nem volt gyors válasza és a játék főbb elemeiben folyamatosan kezdett kicsúszni alóluk a talaj. A Valencia villámgyors támadói élvezték a sok területet és hogy kontrákat vezethetnek a végre kockáztató ellenfelükkel szemben. Gonzalo Guedest gyakran csak brutális belépők árán tudták tartani, de a mezőny legjobbja Santi Mina is komoly gondokat okozott nekik. A mindent eldöntő gól viszont sokáig csak nem akart megszületni, ehhez extra segítség is kellett. A 89. percben Zaza ütközött a védőjével a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A lassításból azonban egyértelműen kiderült, hogy a védő a labdát rúgta el és az olasz csatár lényegében őt öklelte föl. Hatalmas tévedés, már nem is az első, lehet ok a Levanténél a bosszankodásra.

A csapatkapitány Dani Parejo végül betalált és 3-1-re növelte az előnyt – eldőlt a meccs. A játék képe alapján egyértelműen a jobbik csapat nyert, ám az mégsem feltétlenül igaz, hogy igazságos az eredmény. A Levantétól egy gólt elvettek, plusz adtak az ellenfelüknek egy ajándék büntetőt is – benne volt egy döntetlen a részükről, de ilyen játékvezetés mellett esélyük sem volt ezt elérni. A Valencia visszaelőzte a Real Madridot és harmadik a táblázaton, hátrányuk 9 pont az Atletico Madrid mögött. A Levante 17., 2 pontra a kieső helytől.

https://www.youtube.com/watch?v=wgVqe9RXIvI

Valencia – Levante 3-1 (1-1)
Helyszín: Mestalla (Valencia), Vezette: Jimenez
Gólszerző: Santi Mina (17.), Postigo (18.), Vietto (65.), Dani Parejo (90. – büntető)
Sárga lap: Vietto, Santi Mina, Gaya, ill. Rober, Postigo, Bardhi, Rober

Valencia: Neto – Gaya, Vezo, Gabriel Paulista, Montoya – Gonzalo Guedes, Kondogbia (Coquelin), Dani Parejo (Maksimovic), Soler – Vietto (Zaza), Santi Mina. Vezetőedző: Marcelino.

Levante: Oier – Luna, Rober, Postigo, Coke (Boateng) – Doukoure (Bardhi), Lukic (Roger) – Ivi, Campana, Morales – Pazzini. Vezetőedző: Muniz.

Vasárnapi eredmények:

Sevilla – Girona 1-0
Barcelona – Getafe 0-0
Celta Vigo – Espanyol 2-2

Baranyai Balázs