Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyol kupa: Coutinho betalált, döntős a Barcelona – videóval!

A múlt heti odavágó szűk Barcelona-sikert hozott, így nem mehettek biztosra Valverde tanítványai a második meccsen: a valenciai pokolban korántsem volt lefutott a döntőért vívott párharc.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Miután a Camp Nouban csak egy 1-0-ás sikerre futotta a Barca erejéből, a visszavágón nagyon észnél kellett lenniük, hiszen a Valencia – pláne hazai környezetben – bármire képes lehet. Az odavágóhoz képest ráadásul most már jóval erősebb kerettel is állhattak ki: Zaza, Garay és Kondogbia is ott volt a kezdőben, Marcelino jó kis kezdőt állított össze. Minden adott volt, hogy a hazai szurkolók támogatásával meg tudják szorongatni a gránátvörös-kékeket, ám a kezdés váratlan (?) módon olyan volt, mint az első meccsen. A Barcelona szinte tökéletesen kontrollálta az első perceket és tartogatta, megnyugtatta a labdát. Elkezdték türelmesen szövögetni akcióikat, Messi pedig egy szabadrúgás után még Domenech kapust is megtornáztatta.

A folytatás azonban már nem olyan volt, mint legutóbb Katalóniában. Akkor több, mint egy félidőre volt szükség, hogy a Valencia kockáztasson és aktivizálja magát, itt viszont olyan 15 perc játék után már kezdtek életjeleket adni. Olyannyira igaz volt ez, hogy fél óra játékhoz közeledve már nekik volt helyzetük – Cillessennek kétszer is védenie kellett -, ráadásul a mezőnyben is egyre több gondot tudtak okozni a Barcelona középpályásainak. Az a Coquelin-Kondogbia-Parejo hármas nagyon erős, sok labdaszerzést mutattak be, amik után a három kreatív ember (Rodrigo, Zaza, Vietto) már tudott építkezni. Ez érezhetően nem tetszett Busquetséknek, akik olykor kissé tanácstalannak is tűntek az első félidőben, ám végül nem kerültek bajba. Gól nélküli döntetlennel fordultak a csapatok.

A második félidő kezdete előtt változtatásra szánta el magát Ernesto Valverde: lekapta a pályáról az addig szinte észrevétlen Andre Gomest, a helyére pedig a friss téli szerzeményt, a brazil Coutinhót hozta be. Nos, mondhatni tökéletes csere lett ebből! Coutinho alig 4 perccel a becserélése után ugyanis góllal hálálta meg a bizalmat: a balszélen Luis Suarez csodás alakítása után érkezett a jobboldalon, majd vetődve továbbította a labdát a kapuba. A Valencia védői kissé optimisták voltak, ami okán így hátrányba kerültek – ez volt Coutinho első gólja az FC Barcelona színeiben. Ez a találat ráadásul nem csak a meccs, hanem az egész párharc szempontjából kulcsfontosságú volt. A Valencia már azelőtt is meglehetősen nehéz helyzetben volt, onnantól azonban szinte reménytelenné vált számukra a fináléba kerülés.

Marcelino azért becsületből próbálkozott: bejött Soler és Gonzalo Guedes is, a Valencia pedig feljebb tolta a védekezését. Nőtt az iram, látványosabb, lüktetőbb lett a játék, ám ez legalább annyira kedvezett a vendégeknek, mint a Valenciának. A sok üres, bejátszható területnek köszönhetően életre kelt a Barcelona támadójátéka, ami Paulinho érkezésével (Iniesta helyére jött) még koncentráltabbá vált. Coutinho eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a katalánoknál, túlzás nélkül nevezhetjük őt a meccs hősének, de nem csak rajta múlott a siker. Elég csak a 74. percet említeni, amikor is Cillessen földöntúli bravúrral hárította Gaya közeli próbálkozását. A Valencia játékosai kifutották magukat, kockáztattak is, mentek az egyenlítésért, de semmi sem jött össze nekik.

A kegyelemdöfést végül a 82. perc hozta el: egy valenciai figyelmetlenséget kihasználva ismét Suarez volt az előkészítő, aki a labdaszerzés után ügyesen szolgálta ki a középen érkező Rakiticet, aki nem hibázott. Ezzel kialakult a 2-0, amit Yerry Mina debütálása koronázott meg a barcelonai drukkerek számára – a kolumbiai védő csak pár percet kapott a sántikáló Pique helyén. Összesítésben 3-0-ával bizonyult jobbnak a Barcelona, így megérdemelten jutott tovább. A Valenciánál főleg az odavágón voltak ugyan hátráltató tényezők, de ezúttal most nem tudtak felnőni a feladathoz. A Barcelona a Sevillával csap majd össze a Spanyol kupa elhódításáért.

https://www.youtube.com/watch?v=HzXXKmxbwos

Valencia – Barcelona 0-2 (0-0) – összesítésben 0-3 a Barcelonának
Helyszín: Mestalla (Valencia), Vezette: Mallenco
Gólszerző: Coutinho (49.), Rakitic (82.)
Sárga lap: Rodrigo, Zaza, Dani Parejo, ill. –

Valencia: Domenech – Gaya, Garay (Vezo), Gabriel Paulista, Montoya – Coquelin (Soler), Kondogbia, Dani Parejo – Rodrigo (Gonzalo Guedes), Zaza, Vietto. Vezetőedző: Marcelino.

Barcelona: Cillessen – Jordi Alba, Umtiti, Pique (Yerry Mina), Sergi Roberto – Iniesta (Paulinho), Busquets, Rakitic, Andre Gomes (Coutinho) – Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.

A másik elődöntő eredménye:

Sevilla – Leganes 2-0 – továbbjutott a Sevilla 3-1-es összesítéssel

Baranyai Balázs