Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Törökország: a Fener az éllovast verve nyerte az isztambuli derbit!

A török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (SüperLig) 21. fordulójának utolsó előtti mérkőzése igazi derbi volt, ugyanis két isztambuli klub csapott össze egymással! Az éllovas Istanbul Basaksehir a nagy múltú Fenerbahce vendéglátója volt, végül pedig Fernandao duplájának köszönhetően a Fener játékosai örülhettek! Az pedig külön öröm lehet a klubnál, hogy a Fenerbahce immár minden sorozatot figyelembe véve zsinórban 21. meccsén maradt veretlen!

IMG_20180211_190958Fernandao szállította a derbin a Fener győzelmét (forrás: twitter.com/Fenerbahce)

Isztambuli derbit rendeztek vasárnap délután 5 órától a török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában, melynek részeként az Istanbul Basaksehir a Fenerbahce csapatát látta vendégül. A fordulót megelőzően a hazaiak 43 pontot gyűjtve a tabella élén álltak, míg a Fener 38 egységgel volt a 4. pozícióban. Mindkét klub számára fontos lett volna a győzelem – a Fenernek, hogy ne maradjon le igazán, míg a Basaksehir számára a siker, de adott esetben egy döntetlen is azt jelentette volna, hogy a csapat a forduló végén is marad az élen, hiszen még a második helyezett, 41 pontos Galatasaray nem játszotta le 21. körös meccsét.

A hazaiaknál a korábban az Atlético Madrid tagjaként meghatározó játékossá való, majd a Barcában alig szerepet kapó Arda Turan a kezdőben volt, és már a 6. percben helyzetbe került, de fejese mellé ment. Mégis, a meccs első legnagyobb helyzetére a 19. percig kellett várni, amikor is a Fenerbahce részéről Giuliano lökete találta telibe a felső lécet! Ugyan kaput nem talált, de félórához érve már 6 lövése volt a Fenerbahce csapatának, míg a hazaiaknak csak egy próbálkozásuk, ami szintén nem talált kaput. Végül félóra után kevéssel megszületett a Fener vezető gólja! A 31. percben Giuliano próbálkozása még a kapufán csattant, majd a következő minutumban már Fernandao szerezte meg a vezetést a Fenerbahce számára (0-1)! A 40. percben Kahveci máris egyenlített volna, azonban Volkan Demirel nagyot védett, így nem változott az eredmény. Egy perccel az első félidejének rendes játékideje előtt a Fener már belőtte volna második gólját is, de Isla lökete fölé szállt. A hosszabbítás 3. percében még a hazaiak egy nagy lehetőséghez jutottak, ám Attamah szöglet utáni fejesénél résen volt Demirel kapus. Ezzel lényegében zárult is az első félidő, Fenerbahce előnnyel.

A második játékrész legelső komolyabb lehetőségéből gól született, s növelte előnyét a Fener! Az 56. percben Isla beívelése nyomán az első gólt is szerző Fernandao fejelte a labdát a Basaksehir kapujába (2-0)! A 65. minutumban tovább növelhette volna előnyét a Fenerbahce, ám Giuliano tizenhatosról leadott lövését Babacan kapus nagy mentése követte. Ezután a legvégéig már nem alakult ki említésre méltó helyzet, így 2-0-s sikert aratott a Fenerbahce az éllovas Basaksehir otthonában az isztambuli rangadón, melynek köszönhetően a győztes klub megelőzte a mostani meccs előtt harmadik helyen álló Besiktast! Ezen felül Ráadásul a Fenerbahce zsinórban 21. mérkőzésén nem talált így legyőzőre! Basaksehir a veresége miatt aggódhat, ugyanis ha holnap, a forduló zárómérkőzésén nyer a szintén isztambuli Galatasaray, akkor át is veszi a vezetést!

Török bajnokság, 21. forduló
Istanbul Basaksehir – Fenerbahce • 0-2 (0-1)
Gólszerzők: – , ill. Fernandao (32., 56.)


Török bajnoki körkép

A török SüperLig-ben nagy a küzdelem az élen, ugyanis az első és az ötödik helyezett klub között 10 pont sincs a különbség, míg mostani sikerével a Fener is szorossá tette a közvetlen élmezőnybeli csapatok közötti eltérést. Az élen továbbra is az Istanbul Basaksehir áll, ám a Fenerbahce elleni veresége miatt maradt 43 pontos, míg a második helyezett Galatasaray 41 pontos, és nem játszott még a 21. fordulóban, így tehát a mostani kör végeztével az élre is állhat a most második csapat. A harmadik helyen mostani sikerével a Fenerbahce áll, amely így 41 pontot gyűjtött eddig össze. A Besiktas már túl van a 21. bajnokiján a szezonban, és 40 ponttal a negyedik jelenleg a fekete-fehér szereléses, a BL-ben nagy sikert elérve nyolcaddöntőbe jutott isztambuli alakulat. Jól látható tehát, hogy óriási elől a tülekedés, ahol egytől egyig isztambuli csapatok versengenek a bajnoki címért!

Az ötödik helyen 35 ponttal a Kayserispor áll, míg 6. a Trabzonspor 33 egységgel – ez a két klub még esetleg beleszólhat a liga első négyesének helyezett egy részének alakulásába. Az ismertebb csapatok közül még a Sivasspor a 8, míg a Bursaspor a 10.

Jelenleg kieső a Konyaspor, az Osmanlispor, valamint a Karabukspor, ez utóbbi pedig óriási bajban van, hiszen a másik két kiesőtől is jócskán le van maradva. Ezen felül az Antalyaspor, az Alanyaspor, és a Genclerbirligi háza táján sem lehetnek túlságosan nyugodtak, ugyanis közel állnak ezek a klubok a kieső zónához.


A bajnokság állása a 21. fordulóban

IMG_20180211_192048

Az aktuális forduló eddigi eredményei

Alanyaspor – Konyaspor • 1-2 (1-2)
Akhisar Belediye – Bursaspor • 1-0 (1-0)
Kayserispor – Sivasspor • 1-1 (0-0)
Besiktas – Karabukspor • 5-0 (2-0)
Genclerbirligi – Trabzonspor • 0-0
Göztepe – Osmanlispor • 3-3 (2-1)
Yene Malatyaspor – Kasimpasa • 1-1 (1-1)


Ami még hátra van az aktuális fordulóból

Február 12., hétfő, 18:00 • Galatasaray – Antalyaspor

Nagy Dávid