Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: „korrekt és átlátható” – Infantino a vb pályázati eljárásáról

Megkezdte a pályázati eljárást a FIFA, amely a 2026-os világbajnokság rendezésére irányul. Két pályázatot ismertetett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

United-Bid-2026

Marokkó, valamint Kanada, USA és Mexikó együtt pályázik a 2026-os, történelmi világbajnokság rendezésére. Ekkor lesz először 48 válogatott a mundialon, amely minden eddiginél nagyobb volomenű eseménynek ígérkezik. Gianni Infantino kifejtette, egy munkacsoport látogatja végig, majd a FIFA kongresszusa június 13-án dönt, ki vagy kik rendezhetik a világversenyt. „Különböző pozíciókban több mint húsz éve foglalkozom kandidálások értékelésével, ezért felszólítok bárkit arra, hogy mutasson még egy olyan szervezetet, amely ennyire korrekt, objektív és átlátható pályázati folyamatot visz végig, mint a FIFA a 2026-os világbajnoksággal – fogalmazott a szövetség első embere közleményében. – A FIFA-t sokszor érte kritika a múltban a helyszínkiválasztás miatt, kötelességünknek tekintettük, hogy tanuljunk ebből, és ne hagyjunk semmilyen teret a kétségnek és a szubjektivitásnak.”

A FIFA egy öt fős bizottságot hozott létre, amely végigjárja a helyszíneket, tapasztalatait összefoglalva készít egy jelentést a kongresszus ülésére. Ezen akár ki is zárhatnak egy pályázót, ha a pontozás során valamely vizsgált területen alatta marad a minimumnak.

A kritikák miatt került be a pályázati folyamatba olyan magas szintű etikai elvárások, valamint a fenntarthatóságra és az ember jogokra vonatkozó passzusok, amelyek korábban kimaradtak. Mint ismert 2010-ben Oroszország (2018), illetve Katar (2022) kapta meg a rendezési jogot, ám az eltelt nyolc évben mindkét rendezőt éles kritikákkal illették, de főként Katart, hogy nem tartják be az egyetemes emberi jogokra vonatkozó rendelkezéseket. A katari stadionoknál többnyire nepáli vendégmunkásokkal dolgoztatnak, akik közül többen az elégtelen munkavédelmi előírások miatt haltak meg.

Ugyanakkor már most is hallani olyan hangokat, amelyek szerint túl nagy hatalom összpontosul az értékelő testület kezében, akik kizárhatnak pályázatot.

Morocco-2026-World-Cup-Bid-Logos

Marokkó ötödik alkalommal pályázik vb-rendezésre. A 48 csapatos tornát 12 stadionban rendezné meg. Öt létesítményt felújítanának, míg három „ultramodern” stadiont pedig megépítenének, köztük a 93 ezer fős Nagy stadiont.

Az USA, Kanada és Mexikó közösen pályázik. Jelenleg 23 város alkotja a rendezőket, de végül csak tizenhat adna otthont a mundialnak. Négy kanadai és három mexikói létesítmény szerepel a „bő keretben”. Ebben az esetben nem lenne gond a stadionokkal, hiszen mindegyik üzemel, átlagosan 68 ezer férőhellyel rendelkeznek.

~GS~