Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: két perc alatt dolgozta le két gólos hátrányát a Barca – videóval!

A spanyol bajnokság 30. fordulójában rangadót vívott Sevillában a Barcelona, ráadásul ezúttal tényleg rendesen megizzasztották őket.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Fogynak a fordulók és már csak alig néhány olyan banánhéj van, amin papírforma szerint akár meg is csúszhat az éllovas Barcelona. Épp egy ilyen volt a Sevilla is: a piros-fehérek hiába vannak rossz formában a bajnokságban, a BL-ben ők is ott vannak a negyeddöntőben, ami sokat elárul az erejükről. Ráadásul a Ramon Sanchez Pizjuan adott otthont a találkozónak, amit Lionel Messi a padon kezdett. Nem rég írtunk arról, hogy az argentin mostanában több pihenőt kaphat majd, ahogy a többiek erejét is nagyon jól be kell majd osztania Ernesto Valverdének. A kis argentin helyén így Dembele játszott, a pálya baloldalán pedig Coutinho és Iniesta szervezett – nem volt ez tehát egy gyenge kezdőcsapat.

Már a legelejétől fogva mind a két fél nagyon stabil játékot mutatott. Nem kockáztattak sokat, de nem is voltak passzívak: kisebb lehetőségeket láthattunk csak. Eleinte főleg a Barcelona tudott aktívabb lenni az ellenfél kapuja előtt, ám idővel aztán a Sevilla is fölzárkózott és pályaválasztóhoz méltó módon át is tudták venni nagyjából a mérkőzés irányítását. Habár kissé hullámzó volt a játék, talán kijelenthető: a Sevilla taktikája jobban működött az első játékrészben, Montella taktikája valamennyivel jobban működött. A Barcánál érződött Messi hiánya, de attól még nem volt reménytelen a helyzet. Dembele és Coutinho is csinált olykor szép dolgokat a széleken, de közel sem tudtak olyan mértékű hatást gyakorolni a játékra, mint Leo.

A meglehetősen kiegyenlített első játékrész azonban nem döntetlennel ért véget, történt ugyanis egy hatalmas hiba, amit vétek lett volna nem kihasználni. Gyors akciót vezethetett a Sevilla, ahol Correa fantasztikus labdaátvétele után visszakapta a labdát Escuderótól, majd középre passzolt. Ott Franco Vazquez várta a labdát, akit viszont épp nem fogott senki: öt vendég játékos vette körbe hasonló távolságból, így pedig lényegében zavartalanul lőhetett. Ter Stegen már nem tudott mit kezdeni a közvetlen közelről érkező labdával, ami így a kapuban kötött ki. A rosszul váltó Umtitiéknek nyugodtan köszönetet is mondhatnak ezért a sevillai drukkerek.

Egy félidő után tehát érett a meglepetés. Messi el is kezdett gyorsan melegíteni, ahogy a Barcelona is kezdte fokozni a nyomást – ez azonban nem volt egy veszélytelen vállalkozás. Kockáztatniuk kellett a meccs megfordításáért, ez pedig kapóra jött a fehér mezeseknek. És akik azt gondolták, hogy innentől majd feltámad és simán nyer a Barca, nagyot kellett csalódniuk. Az 50. percben ugyanis ismét összeomlott a Barcelona védekezése: az első lövés még kipattant a kapufáról, ám az ismétlést Muriel már nem rontotta el, így kettő gólra nőtt a hazai előny. Ezen a ponton nagyon úgy tűnt, hogy kezd elúszni a hajó a Barcelona számára, habár még sok volt hátra.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A védelmi hibák viszont ettől a ponttól kezdve rendszeressé váltak, a Sevillának pedig több nagy lehetősége is akadt, számtalan meccslabda, amivel eldönthettek volna mindent. Ők azonban nem éltek a lehetőséggel. Az 55. percben például Jesus Navas vihette egy az egyben ter Stegenre a labdát, ám hibázott, majd Franco Vazquez is így tett ordító helyzetben – ezek pedig tipikusan olyan hibák voltak, amik meg szokták bosszulni magukat. Bizonyára ezt mondogatták a gránátvörös-kékek is, másra ugyanis nem nagyon alapozhattak. A Sevilla egyre inkább nyeregbe került, sokkal veszélyesebbek voltak és jól felkészültek Messiékből. Ellenük ezúttal nehéz volt váratlant húzni.

A hajrában mindent egy lapra feltéve támadott Messi és a Barcelona. Lehetőségük nem sok akadt, ellenben a túloldalon futószalagon dolgozták ki és puskázták el a nagyobbnál nagyobb helyzeteket a sevillai játékosok. Ahogy telt az idő, úgy tűnt egyre erőltetettebbnek a Barca offenzívája és nem igazán érződött, hogy nekik itt még lehet esélyük bármire. Elkeseredten mentek előre és üldözték a gólt, ami nem akart nekik addig összejönni. Igazából szinte senki sem számított már semmire. A Sevilla előnye szinte biztosnak tűnt, a Barca akciói pedig egyre egyszerűbbek, kiszámíthatóbbak lettek. Aztán jött medzsik.

Előbb a 88. percben Luis Suarez talált be akrobatikus mozdulattal egy szöglet után, majd egy perccel később Messi is gólt szerzett. A Barcelona tehát 2 percen belül képes volt visszajönni és döntetlenre menteni a meccset – mi a csoda, ha nem ez? Elképesztő csavar volt ez a végére. A játék legtöbb elemében jobb volt a Sevilla, ám nem zárták le a találkozót, minden ziccert elpuskáztak – nem érdemeltek győzelmet. A Barca játszott már idén sokkal rosszabbul is, volt pár védelmi hibájuk, ám a végén feltámadtak – nem érdemeltek vereséget. Összességében tehát mondhatjuk, hogy egy igazságos döntetlen született, ám ez a Sevillának fájhat jobban.

A Barca már csak egy meccsre a Real Sociedad veretlenségi rekordjától, a katalánok immár 37 bajnoki óta nem találtak legyőzőre. Ami a bajnokságot illeti, a holnap játszó Atletico a legjobb esetben is csak két pontot hozhat rajtuk, akkor is maradna még vagy 9 egységnyi hátrány. A bajnoki cím már szinte zsebben a Barcelonának, a Sevillának pedig csak a kupadöntő maradt, ahol visszavághatnak: ott épp a Sevilla és a Barcelona játszik majd a trófeáért. Jó kis meccsnek ígérkezik.

https://www.youtube.com/watch?v=tai47h3b_Fs

Sevilla – Barcelona 2-2 (1-0)
Helyszín: Ramon Sanchez Pizjuan Stadion (Sevilla), Vezette: Gonzalez Gonzalez
Gólszerző: Franco Vazquez (36.), Muriel (50.), Luis Suarez (88.), Messi (89.)
Sárga lap: Sergio Rico, Mercado, ill. –

Sevilla: Sergio Rico – Escudero, Lenglet, Kjaer, Mercado (Layun) – Banega, N’Zonzi – Joaquin Correa (Guido Pizzarro), Franco Vazquez, Jesus Navas (Nolito) – Muriel . Vezetőedző: Montella.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Sergi Roberto – Iniesta (Paco Alcacer), Rakitic, Paulinho (Denis Suarez) – Coutinho, Luis Suarez, Dembele (Messi). Vezetőedző: Valverde.

Korábbi eredmények:

Girona – Levante 1-1
Athletic Bilbao – Celta Vigo 1-1
Las Palmas – Real Madrid 0-3

Baranyai Balázs