Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jön a Merseyside Derby! – Íme egy világhírű városi rangadó története

A Merseyside Derby Liverpool két legsikeresebb labdarúgócsapatának városi rangadója. Egy rivalizálás, sőt annál sokkalta több. Az Everton és a Liverpool szombat délután ismételten egymásnak feszül a Premier League 33. fordulójának nyitómérkőzésén, ezúttal az Goodison Park gyepén. Ezen alkalomból  felelevenítjük, miről is szól ez a párharc, ez a világhírűvé váló városi rangadó, mely sokak számára bakancslistás élményt képez. Jöjjön tehát egy kis múlt és egy kis jelen, számok, érdekességek és történetek…

mersey

A kezdetek kezdete

Az Everton Football Club 1878-ban jött létre, akkor még St. Domingo FC néven. Ezzel jóval megelőzte ősi riválisát a Liverpool FC-t, melynek megalakulásában később jelentős szerepet vállaltak a “kékek”, illetve a klub körüli események. A csapat alapító tagja volt 1888-ban az Angol Labdarúgó Ligának. A The Toffees becenévre hallgató gárda volt az első klub, mely megnyerte a bajnokságot, még az 1890/91-es szezonban.

Anglia mai napig legsikeresebb klubját a Liverpool FC-t 1892-ben alapították. Ekkor még az Everton játszott az Anfielden, ám egy bérleti díj  vita miatt a kék csapat elhagyta a stadiont. A Houlding kiszállt a klubból, és ekkor néhány szurkoló, illetve játékos úgy döntött, hogy új klubot alapít, nevezetesen a Liverpool FC-t, mely 1892. március 15-én “született”! Ez volt az a jeles nap, amikor kezdetét vette az a rivalizálás, mely a mai napig tart és minden bizonnyal még generációkon át fog ívelni. Ez a világhírűvé váló Merseyside Derby.

2511907

Az Anfield és a Goodison Park madártávlatból Liverpool szívében

A Merseyside Derby története és statisztikái

Az első Mersey-parti rangadóra 1894. október 14-én került sor az Everton otthonában, az akkor már két éve álló Goodison Parkban, ahol teltház (44000 néző) és elképesztő hangulat fogadta a csapatokat. Liverpool városa megosztottá vált, kék és piros színben tündökölt. Az első mérkőzést az Everton nyerte meg 3-0-ra Bell, Latta és McInnes góljainak köszönhetően. Az első pool siker a két csapat ötödik összecsapásán jött el 1897. szeptember 24-én az Anfielden, mikor is 3-1-re győzött a hazai csapat. Ezt követően évről évre megismétlődtek a párharcok, a csapatok néha a kupában is összetalálkoztak. Voltak nagyarányú győzelmek, az Everton 5-0-ra tudott diadalmaskodni hazai környezetben, sőt az Anfielden is, ám ahogyan az lenni szokott, a visszavágás sem maradt el, született 5-1-es, sőt 6-0-ás Liverpool siker is a derbiken. A mai napig a legtöbb találatot hozó Mersey-parti rangadót 1933. február 11-én játszották az Anfielden, mikor is a pool megsemmisítő 7-4-es vereséget mért városi riválisára.

A nézőcsúcs a világhírű Wembley nevével fonódott össze 1984-ben, mikor is a Milk Cup fináléjában 100000 ember előtt mérte össze tudását a két csapat egy 0-0-ás mérkőzésen. Ugyanabban az évben ismételten telthát fogadta a csapatokat a Community Shield (Angol labdarúgó-szuperkupa) alkalmával. A találkozó 1-0-ás Everton diadalt hozott.

article-2317786-19938800000005dc-337-634x320

Wembley, a Milk Cup döntője! Közös fotó – Getty Images

A városi derbi napjainkban is óriási figyelmet élvez nem csak Angliában, hanem világszerte! A két klub 231. összecsapása következik. Ami az eddigi mérleget illeti, az a Liverpool felé billen 92 győzelemmel, mely mellé jut 72 döntetlen és 66 Everton siker. A gólarány 324:220 szintén a “vörösök” javára. Ha csak a Premier League 1992 óta íródó történetét vesszük figyelembe, ez a mérleg 22 Liverpool győzelem, 20 döntetlen és mindössze 9 Everton diadal. A gólarány pedig 71:46 a vörösöknek. A tizedik Everton siker már nyolc éve várat magára, a kékek a legutóbbi 15 bajnokiból ugyanis egyet sem tudtak megnyerni.

Szurkolók, rivalizálás és összetartás, avagy élet egymás mellett

A városi rivalizálás mellett, az 1950-es és 60-as években mondhatni vallási rangadóvá is vált a két klub párharca, csakúgy, mint a skót Celtic és a Rangers párviadala. Az Evertont főként katolikus klubként emlegették, míg a Liverpoolt protestánsként. Ami figyelemreméltó és Angliában még nagyobb ritkaság, hogy a két klub szurkolói és fanatikusai között ritkaság volt a történelemben az erőszakos fellépés, összecsapás. Persze, akadt rá példa, hogy a pool hírhedt huligánjai “Nutty Crew” nem bírtak magukkal, de a városukban többnyire tisztelettel szurkoltak. Bizonyára senkinek nem kell bemutatnunk a futballtörténelem egyik legsötétebb esetét a Heysel-tragédiát, mely miatt az Everton szurkolói a “Nutty Crew” tagjait hibáztatták az angol klubcsapatok nemzetközi kupából való kizárása miatt.

liverpool-everton-2192301b

Az otthon nem csatatér! lehet egymás mellett élni…

Vannak azonban olyan momentumok, megnyilvánulások, melyek felnyitják az ember szemét és elgondolkodtatják. Ilyen esemény például a Hillsborough-tragédia utáni történések, melyek jelentős javulást hoztak a fentebb említett tragédia és a “gyűlölet” tükrében. Nevezetesen a két rivális szurkolói félre tették érzéseiket és EGYÜTT gyűltek össze, sálakat fűztek össze egészen a Stanley Parktól az Anfielden át a Goodison Parkig! Itt egy pillanatra álljunk meg és mindenki használja a képzelőerejét…! Megdöbbentő, érzelemmel és példamutatással teli tett a világ szeme előtt, a világ és a futballtársadalom számára. Ez azonban nem minden!

Bizonyára sokan emlékeznek egy szörnyű esetre a 11 esztendős Rhys Jones meggyilkolására, mely Liverpool városában történt (a kluboknak nincsen köze hozzá). A kisfiú elkötelezett Everton szurkoló volt, minden hazai meccsen ott ült a lelátón édesapjával és szurkolt kedvenceinek. A gyászban együtt érzett a rivális Liverpool FC valamennyi szurkolója, s a megemlékezésen megjelentek, s együtt közösen énekelték el a két klub himnuszát, tisztelegve az ifjú szurkoló emléke előtt!

Mindenki láthatja, hogy nem egy hétköznapi rivalizálásról van szó, a Merseyside Derby és a szurkolók viszonya sokkal több ennél…

Amit a jelenlegi forma ígér

A Liverpool jelenleg harmadik a bajnokságban, Jürgen Klopp csapata kiváló formában van. A bajnokságban legutóbb a Crystal Palace ellen diadalmaskodtak, hét közben pedig sokakat megdöbbentve 3:0-val küldték haza a BL-ben a Manchester Cityt. Kérdés, hogy Klopp mennyire áldozza be a derbit a City elleni visszavágó tükrében. Egy azonban biztos, sérült játékos akad bőven.  Lallana, Matip és Woodburn játéka esélytelen és nagy valószínűséggel Can, Gomez, Klavar és Salah sem lesz bevethető. Az egyiptomi gólfelelős egyébként kiváló formában van, teljesítménye kapcsán egyesek már az aranylabdát is felemlegették.

Az Everton felejthető szezont fut, a csapat döcög a bajnokságban, de a felsőházban zárhat. A nemzetközi kupaszereplésről viszont már letehetnek a kék szurkolói. Legutóbb a Manchester City verte őket 3:1-re, gólarányuk pedig erősen negatív. Rooney nem találja góllövő cipőjét az utóbbi időben, Allardyce pedig HOlgate, Mangala, McCarthy, Sigurdsson és Stekelenburg játékára sem számíthat.

Végezetül egy kis videó-összeállítás, egy kis kedvcsinálás a mai meccshez

Premier League 
2018.04.07. 13:30
Liverpool – Everton
Helyszín: Goodison Park
Tv: Spíler TV