Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Morata beszélt a nehézségeiről, ezért nem sikerült a szezonja

Mint kiderült, nem csak az új bajnokság és az angol időjárás miatt nem tudott kiteljesedni idén Alvaro Morata, a Chelsea spanyol csatára. Egy interjúban hosszasan beszélt gondjairól.

Kép: Chelsea News 24

Kép: Chelsea News 24

Habár nem kezdett rosszul, összességében nézve mégis csalódást keltő volt Alvaro Morata első éve Angliában. A Real Madridtól szerződtetett csatár főleg a gólok számában messze elmaradt a várakozásoktól. Sokan hajlamosak már most letenni róla, mások türelmesebbek vele – Morata viszont tett egy nyilatkozatot, ami magyarázatot ad az elmúlt hónapok halványabb teljesítményére. A Marca készített vele egy hosszabb terjedelmű interjút, amiben a spanyol részletesen elmesélte, miken ment keresztül idén.

“Ez egy nehéz év volt számomra és nem gondolom hogy a csapat részéről sokkal jobb lett volna. Nehéz szezonon vagyok túl. Pedig jól indult. Mindenki szeretett, lőttem a gólokat, de ez most már más. Az emberek mondanak rólam mindenféléket az utcán, de ők nem tudják, minken mentem keresztül. Aki tudja mit vészeltem át, az a feleségem. Inkább lett volna az, hogy elszakad az izmom és három hónapig nem játszom, mint hogy ne tudjam pontosan mi a gond. Játszani akartam, folytatni a gólszerzést, de nem tudtam. Nem tudom, mi volt velem. A Chelsea orvosa sem, aztán meglátogattam orvosokat szerte Angliában és Németországban is – ami ott történt az nagyon nehéz volt számomra.”

A Chelsea támadójának tehát volt egy rejtélyes sérülése, amiről egyik szakember sem tudta pontosan megmondani, hogy mi is pontosan. Amúgy arról nem beszélt az interjúban, hogy azóta meggyógyult-e, de vélhetően azért már valószínűleg jobban van azóta. Voltak komoly mélypontok a szezonjában emiatt, ő pedig nem ment el kikúrálni magát, hanem rossz döntést hozott és erőltette a játékot. Nem kellett volna.

“Sokszor el kellett utaznom Németországba kezelésekre, ahol injekciókat kaptam a hátamba. Nagyon fájdalmas volt, aztán mennem kellett vissza Londonba, hogy másnap tudjak edzeni. Azt hiszem, hibát követtem el. Abba kellett volna hagynom a játékot. Amikor meg vagy sérülve, akkor meg vagy sérülve – ez a lényeg. Egy meccset talán lejátszhatsz, de egy hónapon keresztül már nem húzhatod így. Ennek tetejébe pedig még csak szerencsém sem volt ebben az időszakban. Talán ha betaláltam volna azokon a mérkőzéseken, valami változhatott volna. A fejben van a lényeg, az irányít mindent. Egy nappal a West Ham előtti összecsapásunk előtt tudtam meg, hogy apa leszek. Játszani akartam, de a bemelegítéseknél meg se bírtam mozdulni. Mondtam a dokinak, hogy adjon injekciót, mert muszáj pályára lépnem. Akartam lőni egy gólt az érkező gyermekemnek, de onnantól kezdve egy olyan szintre érkeztem, ahol már nem akartam leállni. Meg akartam mutatni valamit, nagyon rossz irány volt.”

“Tanultam ebből, nem csinálom meg újra. Szenvedtem. Hazajöttem a meccsek után és magamat kellett beoltanom, mert máshogy már nem bírtam ki a fájdalmat. Senki sem mondta nekem, hogy itt, vagy ott van egy szakadásom. Átvizsgálták az összes izmomat. Épp ettem volna, vagy ilyesmi, de abba kellett hagynom, mert hirtelen éles fájdalmat éreztem. Még vezetni sem tudtam. Szerettem volna, de egyszerűen semmi sem ment. Aztán visszatértem egy kupameccsen és úgy nézett ki, rendben leszek – aztán visszajött a fájdalom. Nem mondtam semmit. Csak az orvos, az edző és a családom tudta. Iszonyat nehéz volt. “

Kép: We Ain't Got No History

Kép: We Ain’t Got No History

A pályán töltött időszak nem csak fájdalmas volt, hanem sokszor sikertelen is. Nem termelt olyan jól, mint ahogy adott esetben tudott volna. Ezt ő többek között a mentális tényezőkkel magyarázta. Ha az ember nincs jól, akkor fejben is jönnek a gondok. Amikor visszanézte az elrontott ziccereket, néha még ő sem hitte el, mi maradt ki. Sokszor csak centiken múlt egy-egy találat, ennyi dönthet siker és kudarc között. Jelenleg az utolsó erőpróbára, az FA-kupa döntőjére készül a csapattal együtt, hiszen muszáj lesz legalább ezt a trófeát begyűjteniük.

Néhány napja a klub korábbi legendája, Marcel Desailly is beszélt róla. A francia akkor mindenkit nyugalomra intett Moratával kapcsolatban, mondván hogy időre van szüksége, amíg belerázódik az angol fociba. A spanyol is beszélt az átállás nehézségeiről, ám ő főleg a bírókra tért ki.

“Most már tudom, hogy milyen a Premier League és milyenek a bírók. Most már a szezon végéhez közeledve kezdek megbarátkozni velük, mert ez az egyetlen módja, hogy befújják az ellened elkövetett szabálytalanságokat. A szezon elején őrület volt. Rengeteget tiltakoztam. Az egyikük még mondta is, hogy látta hogy szabálytalanság történt, de semmiképpen se fújta volna be nekem. Ilyen a Premier League stílusa, a jófejekkel kivételeznek.”

Morata helye kérdéses a spanyol válogatott vb-re készülő keretében. Abban biztos, hogyha egészséges lett volna szezon közben és közel 30 góllal zárt volna, akkor egyértelmű lenne, hogy utazik Oroszországba. Így viszont már korántsem biztos ez, simán benne van a pakliban, hogy Lopetegui kihagyja őt a keretből.

Kérdezték még korábbi klubjáról, a Real Madridról is. Természetesen továbbra is figyeli őket, szurkol is nekik. Szóba került a Juve és a Real BL-párharca is, amit egy vitatott büntető döntött el a visszavágó hajrájában. Mivel Morata megjárta korábban mind a két csapatot, nem lehetett elfogult. Ő azt mondta, hogy beszélt utána Lucas Vazquezzel és a honfitársa azt mondta, büntető volt. Ezzel a véleménnyel nem vitatkozik.