Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia lett az U17-es Európa-bajnok!

Vasárnap este játszották az U17-es Európa-bajnokság döntőjét, ahol Hollandia és Olaszország csapott össze egy fordulatos találkozón.

Kép: Pinterest

Kép: Pinterest

Nem rég áttekintettük, hogy mit hozott eddig az idei U17-es Eb, ami azóta már véget is ért. Talán nem a két legerősebb csapat jutott el a fináléig, ám összességében nem lehetett ok panaszra: pazar, fordulatos mérkőzés döntött a kupa sorsáról. No persze ez nem azt jelenti, hogy a döntő minden perce élményszámba ment. Az első játékrész például elég hullámzó játékot hozott: hol centikre voltak a góltól a csapatok, hol pedig dögunalmas passzolgatásba csapott át a találkozó. Az első 40 perc végül is nem hozott gólt, de simán láthattunk volna vagy kettőt/hármat. Talán a hollandok tűntek magabiztosabbnak, amikor lendületbe jöttek, a kék mezesek csak nagy nehézségek árán tudtak tenni bármit is.

A második félidőben aztán megtört a jég. Redan passzát követően a jobbhátvéd Jurrien Maduro tudott lőni, ezt a próbálkozást pedig Russo kapus már nem tudta hárítani, így a 46. percben lépéselőnybe került Hollandia. Egy darabig úgy tűnt, hogy ez az állás kifoghat az olaszokon, akik azonban végül tudtak válaszolni – nem is egyszer. Előbb a 61. percben Ricci zúdított egy hatalmas bombagólt Koorenvaar kapujába, majd két perccel később a csapat egyik legjobbja, az AS Roma neveltje, Riccardi tette ugyanezt. Két szédületes, gyönyörű gól, amik után a lélektani előny egyértelműen az olaszokhoz került.

6 perccel a rendes játékidő vége előtt azonban érkezett a csereként beálló Brobbey és az újabb egyenlítés: a technikás szélső, Ihattaren kevergetett, majd a középre tett labdájára érkezett az Ajax 16 éves támadója és így már 2-2-re álltak a felek. Az eredmény a hátralévő percekben már nem változott, így büntetőkkel döntötték el a végső győztes  kilétét. A tizenegyespárbaj azonban elég egyoldalúra sikerült: Koorenvaar kapus egyből kifogta Armini és Vergani lövését is, így gyakorlatilag egyből eldőlt minden. A hollandok nem hibáztak és végül 4-1 arányban ők nyerték a párbajt – és vele együtt a trófeát is.

Ami a góllövőket illeti, nem történt nagy változás: a belga Vertessen és az olasz Vergani 4-4 találattal lettek gólkirályok; míg 3 góllal zárt mögöttük a holland Brobbey és Redan, a svájci Mambimbi, valamint az ír Parrot.

A döntő összefoglalója ezen a linken megtekinthető.

Hollandia – Olaszország 2-2 – büntetőkkel 4-1
G.: J. Lodeiro (46.), Ricci (61.), Riccardi (63.), Brobbey (74.)