Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-visszatekintő: a legelső világbajnokság a futball történelmében – 1930

Korábban már beharangozott cikksorozatunkban a világbajnokság felvezetéseként a kezdő sípszóig minden nap bemutatunk egy világbajnokságot. A futball történelem első ilyen tornáját 1930-ban rendezték meg Uruguayban.

vb1930donto

Az urugayi Hector Castro meglövi a negyedik gólt az argentin Juan Botassónak az 1930-as vb-döntőben
(Forrás: fifa.com)

A labdarúgó-világbajnokság ötlete Jules Rimet akkori FIFA-elnök agyából pattant elő, aki már 1930 előtt próbálkozott valamilyen nemzetközi torna kiírásával, de ezek sikertelenek voltak.

Többen is jelentkeztek, hogy helyszínt adjanak a sorozatnak, Olaszország, Svédország, Hollandia, Spanyolország, és Magyarország is, de végül mindannyian visszaléptek, így került Uruguayhoz a rendezés joga.

Ez volt az egyetlen olyan világbajnokság, ahol nem volt selejtező, hanem meghívásos alapon érkeztek a válogatottak. A dél-amerikai helyszín miatt az európai csapatok nem akartak nekiindulni a hosszú és költséges útnak, és csak Belgium, Franciaország, Jugoszlávia és Románia vállalta a részvételt úgy, hogy Uruguay átvállalta az útiköltségeket. Mellettük Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Paraguay, Peru és az USA indultak el a sorozatban, összesen 13 csapat.

Az első torna lebonyolítása során a csapatokat négy csoportba osztották (az első csoportban négy csapat volt, a maradék háromban három), ahol mindenki játszott mindenkivel, és a csoport első helyezettje jutott tovább az elődöntőbe, majd a döntőbe.

Az első mérkőzést 1930. július 13-án játszotta Franciaország és Mexikó. A kezdőrúgást Lucien Laurent végezte el, aki a mérkőzés 19. percében meglőtte a világbajnokságok első gólját is, majd 4-1-re legyőzték dél-amerikai ellenfelüket.vb1930plalaet

A döntőig a két nagy rivális, Argentína és Uruguay jutott. Mivel szomszédos ország, az argentinok tömegével jöttek át szurkolni, a végére pedig összesen 120.000 ember zsúfolódott össze a montevideói Centenario stadionban. Érdekesség, hogy akkor még nem egyen labdákkal játszottak, hanem minden csapat vitte a sajátját, így a vitákat elkerülve a fináléban úgy döntöttek, hogy az első félidőben az egyik, a másodikban a másik csapat labdájával fognak játszani. A házigazda szerezte meg a vezetést először, de az argentinok már a félidő végére megfordították az eredményt. A második játékrészben viszont a hazai szurkolók olyannyira feltüzelték az uruguayiakat, hogy először kiegyenlítettek, majd a végén még két gólt szereztek, amivel első válogatottként elhódították a vb-trófeát. A döntő videóösszefoglalója IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A torna gólkirálya az argentin Guillermo Stabile lett 8 rúgott góllal, aki még a döntőben is betalált egyszer. Érdekesség, hogy a csatárnak ez volt az egyetlen világbajnoksága a karrierje során.

Az 1930-as uruguayi világbajnokság adatai:

Dátum: 1930. július 13-30.

Győztes: Uruguay Második: Argentína Harmadik: USA Negyedik: Jugoszlávia

Résztvevő csapatok száma: 13

Résztvevők: Uruguay, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Paraguay, Peru, USA, Belgium, Franciaország, Jugoszlávia és Románia

Házigazda: Uruguay

Helyszínek: 3 stadion 1 rendező városban: Montevideó

Gólkirály: Guillermo Stabile (Argentína): 8

Összes nézőszám: 590.549 fő

Lejátszott meccsek száma: 18

Összesen lőtt gólok száma: 70

Gólátlag: 3,9 gól/meccs

Eddigi cikkeink a sorozatban:

Vb-visszatekintő: mindent a világbajnokságokról 1930-tól 2014-ig