Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bl: minden hely elkelt – íme a jövő évi mezőny

Két hely felszabadult a Real Madrid címvédése, valamint az Atletico Európa-liga-sikere után, ezeket is betöltötte az UEFA. S miután a magyar NB I-ben is bajnokot avattak, kialakult a teljes mezőny.

file

A fehér mezes Videoton ezúttal is összekerülhet máltai ellenféllel. – fotó: The Malta Independent

Alapos reform után indul el a 2018-2019-es Bajnokok Ligája-idény júliusban, hiszen a főtáblán huszonhat hely már elkelt, így a maradék hat helyre összesen 53 csapat verseng. 43-an a bajnoki-, míg 10-en a nem bajnoki ágról. A magyar bajnok kiléte vasárnap dőlt el, így a Videoton indulhat majd a legrangosabb kupa selejtezőjében, s míg az elmúlt években a második kör jelentette a rajtot, idén nyáron már az első kvalifikációs fordulóban megmérettetik a piros-kék egylet. Ám mivel kiemeltként kezd, így némileg gyengébb együttes ellen léphetnek pályára Marko Nikolic tanítványai, igaz ez elmúlt évek tapasztalatai alapján csínján kell bánni ezzel a jelzővel.

A selejtező ugyanakkor egy előselejtezős minitornával indul Gibraltáron, ahol négy miniállam bajnoka lesz érdekelt, s egy csapat juthat tovább.

A topligák – angol, német, olasz, spanyol – első négy helyezettje automatikusan a csoportkörben kezd, s miután a Real Madrid megnyerte a sorozatot, de a bajnokságban is kiharcolta a részvételt, így a cseh bajnok Viktoria Plzen felkerült a főtáblára, eredetileg a play-off körben csatlakozott volna, a PSV a harmadik kvalifikációs kör helyett egy körrel később kapcsolódik be, a Salzburg a második helyett a harmadik selejtezőben indulhat, míg a Midtjylland és a BATE az első helyett a másodikban kezd. Az El-győztes jogán az Atletico jutott egyből főtáblára, s hazája pontvadászatában is Bl-t érő helyen végzett, így a Lyon a harmadik kör helyett egyből csoportkörös lett, a Fenerbahce és a Slavia Praha a második helyett a harmadik körben kezd.

A főtáblás mezőny (26 csapat)
Anglia (4): Manchester City, Manchester United, Tottenham, Liverpool
Németország (4): Bayern München, Schalke 04, Hoffenheim, Borussia Dortmund
Olaszország (4): Juventus, Napoli, Roma, Inter
Spanyolország (4): Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Valencia
Franciaország (3): Paris SG, Monaco, Lyon
Oroszország (2): Lokomotiv Moszkva, CSZKA Moszkva
További bajnokok (5): Porto (portugál), Sahtar Donyeck (ukrán), FC Bruges (belga), Galatasaray (török), Viktoria Plzen (cseh)

A selejtező résztvevői

Előselejtező
Kiemelt: Lincoln Red Imps (gibraltári), FC Santa Coloma (andorrai)
Nem kiemelt: La Fiorita (San marinói), Drita (koszovói)

Az első selejtezőkör résztvevői
Kiemeltek: Ludogorec (bolgár), Celtic (skót), APOEL (ciprusi), Legia Warsawa (lengyel), FK Astana (kazah), Qarabag (azeri), Sheriff Tiraspol (moldovai), Malmö FF (svéd), Crvena zvezda (szerb), Hapoel Beer-Sheva (izraeli), Rosenborg BK (norvég), HJK (finn), TNS (walesi), Videoton, Kukësi (albán)*, Zrinskij Mostar (bosnyák)

*Hiába lett bajnok Albániában a Skenderbëu, az UEFA kizárta a kupasorozatból, így a második helyezett indulhat a Bl-ben.

Nem kiemeltek: Skendija (macedón), Olimpia Ljubljana (szlovén), F91 Dudelange (luxemburgi), Spartak Trnava (szlovák), Valletta FC (máltai), Vikingur Göta (feröeri), Crusaders FC (északír), Alaskert Shymkent (örmény), Sutjeska Niksic (monetengrói), Suduva (litván), Cork City (ír), Spartaks Jurmala (lett), Valur Reykhavík (izlandi), Flora Tallinn (észt), Torpedo Kutauisi (grúz)

Második selejtezőkör

Bajnoki ág (4): CFR Cluj (román), Midtjylland (dán), Dinamo Zagreb (horvát), BATE (fehérorosz)
Nem bajnoki ág (4): Basel (svájci), Ajax (holland), PAOK (görög), Sturm Graz (osztrák)

Harmadik selejtezőkör

Bajnoki ág (2): RB Salzburg (osztrák), AEK Athén (görög)
Nem bajnoki ág (6): Benfica (portugál), Dinamo Kijev (ukrán), Fenerbahce (török), Spartak Moszkva (orosz), Standard Liége (belga), Slavia Praha (cseh)

Play-off kör

Bajnoki ág (2): PSV Eindhoven (holland), Young Boys (svájci)
Nem bajnoki ág (0):

Sorsolások

Előselejtező: június 12.
Első-, és második kör: június 19.

Az első kör mérkőzéseire július 10-, és 11-én kerül sor, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

~GS~