Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Gólzáporos finálé, 20 év után világbajnok Franciaország! – videóval

Az oroszországi világbajnokság utolsó mérkőzéséhez érkeztünk, melyet vasárnap kora este rendeztek meg a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. A Franciaország – Horvátország meccs igazi klasszikusként vonulhatott be a történelem könyvekbe.

A horvát válogatott sporttörténelmi tettre készült a vasárnap esti fináléban, hiszen a válogatott még sohasem jutott be a világbajnokság fináléjába, míg a franciák már 1998-ban magasba emelhették a trófeát. Ráadásul a 98-as franciaországi torna elődöntőjében a két együttes már találkozott egymással, akkor a franciák 2-1-es győzelmet arattak a horvátok fölött és bejutottak a fináléba, amit meg is nyertek a brazilok ellen.

Ami a két együttes egymás elleni mérlegét jelenti, ez egyértelműen a franciák sikerét vetítette előre azonban nem szabad leírni a horvát válogatottat. A Les Bleus együttese eddig öt alkalommal mérkőzött a horvát válogatott ellen és ebből három győzelmet és két döntetlen született az összecsapásaikon.

A mérkőzést felvezető cikkünket itt olvashatják.

Remek hangulatban kezdődött meg a XXI. labdarúgó világbajnokság döntő 64. mérkőzése. A horvát válogatott kezdte aktívabban a mérkőzést, agresszív letámadással próbálták már a francia térfélen megzavarni a franciák támadásépítését. A franciák fiatal tehetsége Kylian Mbappé a legfiatalabb francia játékos lett, aki pályára lépett vilábajnoki döntőben, 19 évesen és 207 naposan. A legfiatalabb pályára lépő játékosok rekordját a brazil Pelé tartja, aki 1958-ban  17 évesen és 249 naposan lépett pályára a fináléban. Az első negyedóra után megjegyezhető volt a horvát válogatott nem ijedt meg ellenfelétől és több veszélyes akciót is vezettek a horvátok, de az utolsó pillanatban a francia védelem tisztázni tudott. A mérkőzés 15. percében Pavard ezúttal sem figyel, azonban Perisic beadását Umtiti kotorta el Mandzukic elől. A 18. percben az első komoly francia lehetőség góllal végződött, miután Griezmann pontrúgását követően Mandzukic a saját kapujának jobb felső sarkába csúsztatott védhetetlenül. A 22. percben a horvátok szinte azonnal válaszolhattak volna, Rakitic beadása után Vida fejelt a léc fölé. Egy perccel később ismét a horvát védő volt a főszereplő ezúttal hátul mentett óriásit Mbappé elől. A 28. percben egy horvát pontrúgás után nem tudott tisztázni a francia védelem, ami után a Vida remekül passzolt Perisic elé, aki egy finom csellel hozta helyzetbe magát majd egy védhetetlen lövést zudított Lloris kapujában bal alsó sarokba. A 36. percben Griezmann bal oldali, ballábas szögletét a rövid sarok mellé rúgta Perisic, de a labda előtte a kezére pattant. A videbíró pedig büntetőt javasolt a játékvezetőnek ami után Pitana játékvezető is megnézte az esetet és megadta a büntetőt a franciáknak. A megítélt büntetőt a 38. percben Griezmann váltotta gólra miután a jobb alsóba helyezett a balra eldőlő Subasic lábai mellett. Az első játékrész hajrájában a horvátok nyomást helyeztek a francia kapura és a 45. percben Umtiti mentett nagyott az ötösön belül miután háttal hárította Lovren fejesét Rakitic bal oldali szögletét követően. A ráadás perceiben Vida kis híján gólt fejelt, de Rakitic beadását a bal sarok mellé bólintotta.

A második játékrész egy francia kapuralövési kísérlettel kezdődött, miután Giroud passzát követően Griezmann lőhetett kapura. Ezt követően a horvátok előtt több lehetőség is adódott az egyenlítésre, a 49. percben Rakitic passzát követően Rebic lövését Llrois hárította bravúrral. A 53. percben francia ziccer adódott, Mbappé okozott kellemetlen pillanatot Vidának a jobb oldalon, de éles szögből Subabiscba lőtt a franciák tinije. A 59. percben kettőre nőtt a franciák előnye miután Mbappé jobb oldali beadása után Griezmann dekázgatott majd Pogba elé tálalt aki elsőre elrontotta majd a lepattanót már 18-ról a jobb alsóba helyezte. Hat perccel később Mbappé távoli 24 méteres lökete a jobb alsóban kötött ki, Subasic erre sem tudott mozdulni. A mérkőzés 69. percében elképesztő jelenetnek lehetünk szemtanúi miután Umtiti hazaadását követően Lloris  Mandzukic jobb lábára rúgta a játékszert ami a kapu bal oldalába pattant. Tíz perccel a vége előtt Modric jobbos beadását rossz helyre fejelte Varane, Kramaric pedig  Rakitic elé tálalt, aki alig tévesztett célt. A hajrában a horvátok teljesen elfogytak testileg és lelkileg is egyaránt, Franciaország pedig története második világbajnoki címét szerezte meg 1998 után. Horvátország pedig hősies küzdelemben története legjobb világbajnoki produkciójával rukkolt elő Oroszországban, az eddigi legjobb eredményük 98-ban a világbajnoki bronzérem volt. Didier Deschamps a 1998-as világbajnok csapatkapitánya ezúttal szövetségi kapitányként is sikerre vezette Franciaországot.

FIFA-világbajnokság 2018, Oroszország 

DÖNTŐ

Franciaország – Horvátország 4-2 (2-1)
Helyszín: Luzsnyiki Aréna, Moszkva, 78 011 néző Vezette: Néstor Pitana (argentin)
Gólszerzők: Mandzukic (18., öngól), Griezmann (36., büntetőből), Pogba (59.), Mbappé (65.) ill. Perisic (28.), Mandzukic (69.)
Sárga: Kanté (27.), L. Hernández (41.)
Kiállítás: – ill. –

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L.Hernández – Pogba, Kanté (Nzoni 55.), Matuidi (Tolisso 73.) – Mbappé, Griezmann, Giroud (Fekir 81.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca 82.) – Brozovic – Rebic (Kramaric 71.), Rakitic, Perisic  – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

https://www.youtube.com/watch?v=9ttfh7jobDA

Képek forrása: fifa.com

Ondik Gábor