Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újabb magyar focikomédia: csoda Sopronban

Van még lejjebb… Vagy jelen esetben feljebb. Nyáron az NB II-es idény végén megszűnt a Soproni VSE focicsapata, hiszen elfogyott a pénz. Ezek után a legmagasabban jegyzett klub a hűség városában a Soproni FAC lett. Ennek ellenére az önkormányzat a megyei III. osztályban induló Soproni SC mögé állt, s láss csodát hétvégén már a megyei I. osztályban találta magát az egylet.

Augusztus 3-ról 4-re virradó éjjel csoda történt a Győr – Moson – Sopron megyében. Az SC Sopron felnőtt csapata az éj leple alatt hirtelen a megyei harmadosztályból a megyei első osztályban találta magát. Az elmúlt években mióta Csányi Sándor a focielnök, olyat már tapasztaltunk, hogy egy nyáron több klub (nevesül Kecskemét, Pécs, Nyíregyháza, Pápa, Győr, majd Kaposvár stb…) az élvonalból a második osztályból, hirtelen a megyei bajnokságban találta magát, hiszen elfogyott a pénz, s újjá építették a csapatot. Olyanra is volt példa (lásd Újpest), hogy szezon közben az indulási jogokat egy üzleti vállalkozásból egy másikba vitték át, de arra, hogy egy új klub két osztályt ugorjon még nem.

A megyei szövetség illetékes bizottságának július 23-i határozata értelmében az SC Sopron felnőtt csapatát a megyei III. osztály Sopron “B” csoportjába sorolták be. “A besorolás végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs” – áll a határozatban, összhangban többek közt az MLSZ Amatőr licenc szabályzatával. Utóbbi szabályzat előírja azt is, hogy a megyei első osztályban való induláshoz amatőr licenc kiváltása szükséges. Az ennek kiváltásához szükséges kérelem beadási határideje április 10-én járt le… A klubnál eredetileg úgy tervezték, hogy a megyei másodosztályba adják be a nevezést, hogy a városi stadion ne maradjon “komolyabb” tétmeccsek nélkül. Aminél lehetett volna egy másik kiskapu is, hiszen a megyei első osztályú Soproni FAC is szerette volna használni a létesítményt, de ők nem kaptak rá lehetőséget.

Az SC Sopron korábban az NB II-ben szereplő Soproni VSE utánpótlás csapataként működött, így felnőtt csapata nem volt. Ezért is tudott volna csak a megyei harmadik vonalban indulni, lévén új klub. Az SVSE nyáron összeomlott, az anyagi ellehetetlenülése miatt. Az egy másik történet, hogy hová is lett a 150 millió Forintos tartozása a klubnak. Ezek után az SC Sopron felnőtt gárda nélkül maradt, melynek elnöke a korábbi Fradi középpályás Csiszár Ákos, aki egyébként az SVSE elnökségének is tagja volt. Főállásban fideszes önkormányzati képviselő, s emellett az önkormányzat Ifjúsági Turisztikai és Sport Bizottságának elnöke. A játékoskeretet a SFAC-ból töltötték fel, komoly prémiumot ígérve. Megszerezték a városi stadion használati jogát, amit a városi rivális is szeretett volna. Az önkormányzati közgyűlés Ifjúsági Turisztikai és Sport Bizottsága, illetve annak elnöke, Csiszár Ákos, pedig a Csiszár Ákos vezette SC Sopron pályahasználatáról szóló előterjesztést támogatta (akkor még megye hármas),  a felnőtt csapatát a megye egyben szerepeltető SFAC kérelmével szemben. Arról ne is írjunk, hogy a FAC elnöke Gőbl Gábor korábbi jobbikos képviselő. Hétvégén lejátszott Magyar Kupa Megyei Selejtezőben a SFAC 19-0-ás vereséget szenvedett a Lipóti Pékség ellenében, míg az SC Sopron 3-0-ás győzelmet aratott a Hegyeshalom ellenében. Igaz utóbbi eredmény azért gyanús, mert az MLSZ Adatbankjában nem szerepelnek az összeállítások, s próbáltam egy kicsit nyomozni, a meccsről nem találtam sehol semmit. Úgyhogy lehet, hogy az ellenfél nem állt ki.

De ennyit a politikáról a lényeg az, hogy Sopronban péntek éjjel csoda történt, egy új klub egy éjszaka alatt két osztályt ugrott előre.