Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Befolyásolja a VAR a tabellát?

Abból kiindulva, hogy a spanyol élvonalban az idei szezontól hivatalosan is alkalmazzák a videoasszisztensi-rendszert (VAR), a madridi AS sportnapilapnál megvizsgálták, mennyiben befolyásolta a videóbírózás a tabellát 7 forduló után.

(Kép: as.com)

Ugyan majd hétfő este játsszák az aktuális forduló zárómeccsét (Celta – Getafe), és a Rayo Vallecanonak van egy elmaradt meccse a harmadik körből az Athletic Bilbao ellen, a tabella nagyon hasonló lenne VAR nélkül. Mindössze ugyanis 4 csapat állna eltérő pontszámmal.

A Real Madridnak és a Gironának kettővel kevesebb pontja lenne, míg az Espanyol és Villarreal kettőse egy-egy egységgel gazdagodna.

Az Real Madrid éppen az Espanyol ellen nyert az ötödik fordulóban 1:0-ra Marco Asensio góljával, melyet előzetesen les révén érvénytelenítettek, majd a VAR végül kihozta, hogy a gól érvényes – Pusztán a VAR-ítéletekre hagyatkozva a Real tehát itt szerzett +2 pontot, míg az Espanyol elbukta a döntetlent.

Hasonló a helyzet a másik érintett meccsen: A Girona úgy nyert a harmadik fordulóban a Villarreal otthonában 1:0-ra, hogy Toko Ekambi egyenlítő találatát videózás után érvénytelenítették – Tehát Girona +2, míg a Villarreal elszalasztotta az egy pontot.

A hetedik, aktuális játéknapon is szerepelt a VAR, ám nem befolyásolta döntően a találkozó kimenetelét köszönhetően annak, hogy Gerard Moreno kihagyta a Valladolid elleni 11-esét a Villarrealnak, míg a Huesca és a Girona egyaránt értékesítette a maga tizenegyesét, melyet videózás után ítéletek meg.

Balra az aktuális tabella, jobbra pedig a VAR-nélküli: