Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: hengerelt a baszk válogatott – videóval

Megszokhattuk már, hogy a FIFA és UEFA tagsággal sem rendelkező Baszk labdarúgó-válogatott időről időre barátságos mérkőzéseken összeméri erejét az “igazi” válogatottakkal szemben. A baszk származású, spanyol állampolgárságú játékosokat alkalmazó csapat péntek este Venezuelát fogadta.

A baszk autonóm terület központja, Bilbao helyett ezúttal a vitóriai Mendizorrotza Stadionban lépett pályára a válogatott. A baszk csapat kezdőjében négy Athletic Club-játékos mellett a helyi Deportivo Alavésből és a Real Sociedadból egyaránt hárman-hárman kaptak helyet a kezdőben, valamint Riesgo kapus az Eibar csapatából.

Az első félidő derekánál a helyiek kedvence, Ibai Gomez Perez volt eredményes a felugró sorfal tagjai alatt laposan ellőtt szabadrúgásból, azonban öt perc alatt egyenlített Venezuela az olasz másodosztályú Crotone csapatában légióskodó Aristoteles Romero szerencsésen megpattanó lövéséből.

A második felvonásban a Sociedad ifjú csatára, Jon Bautista a leshatárról kilépve volt eredményes, majd a továbbiakban a Dél-amerikaiak próbálkozásai ellenére, Anaitz Arbilla és Aritz Elustondo egyaránt egy-egy szöglet utáni találattal eldöntötte a mérkőzés végkimenetelét. A venezuelaiak erejéből már csak egy szépítésre futotta a finisben a fejjel eredményes Andres Ponce jóvoltából.

A függetlenségért küzdő Baszkföldön mindig is nagyon fontos szerepet töltött be az egyfajta társadalmi jelképként is szolgáló labdarúgás, így természetesen ezen a mérkőzésen is emelkedett hangulat uralkodott a 90 perc teljes hosszában.

Baszkföld – Venezuela 4-2 (1-1)
Gólszerzők: Ibai (25.), Jon (49.), Arbilla (53.), A. Elustondo (87.) ill. Romero (30.), Ponce (90.)