Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nemzetek Ligája: gólok kellenek – előzetes

Negyedik összecsapására készül a Marco Rossi vezette magyar válogatott az UEFA új sorozatában. A tallinni kilencven percnek nagy jelentősége lesz a továbbjutás esélyének megőrzése szempontjából.

2003-ban egy szétesett magyar válogatott kapott ki az észtektől – Németh Norbert (18), Korolovszky Gábor és Dragóner Attila részese volt a történelmi kudarcnak. 

„Látható a fejlődés…”

Amikor nyár közepén kinevezték Marco Rossit kapitánynak, már majd’ fél éve nyeretlen volt a nemzeti együttesünk, amely utoljára a világbajnoki résztvevő Costa Ricát győzte le még tavaly novemberben felkészülési találkozón. Azóta „elfogyasztott” a gárda egy belga edzőt – siker nélkül. Rossi viszont úgy csöppent bele a magyar kapitányságba, hogy rögvest a mélyvízbe került. Az olasz tréner azonban folyamatosan látja az előrelépést, amely azonban kevésbé párosul eredménnyel. A finnek elleni nyitányon mondhatni arcpirító vereséget szenvedett a nemzeti együttes, majd a görögöket idehaza legyőzte (2-1), ellenben Athénban (0-1) kikapott tőle. Most a csoportunkban sereghajtó rúgott gól és pont nélkül álló észteket kellene két vállra fektetnie Szalai Ádáméknak. „Az eddigi három mérkőzésem mindegyikén láttam előrelépést a csapat játékában, ezzel elégedett vagyok, de tény, hogy nem tudtunk annyi pontot gyűjteni, amennyit szerettünk volna – kezdte sajtótájékoztatóját Rossi vasárnap. – Nagyon tiszteljük az ellenfelünket, tudjuk, hogy mik az erősségei, és igazságtalanságnak érzem, hogy eddig nem szerzett pontot. A görögöknek és a finneknek is nagyon kemény dolguk volt ellenük.”

„Bízom benne…”

De ki fog gólokat szerezni? Sokan sokféleképp próbálják magyarázni a válogatott gyér teljesítményét e tekintetben, többen pedig az immár hat találkozó óta gólképtelen Szalai Ádámban látják a problémát. Tény, a Hoffenheim légiósa mostanság adós a gólokkal a nemzeti együttesben, ám Rossi továbbra is bízik a támadóban, aki nyár óta a válogatott csapatkapitánya. „Az, hogy Szalai Ádámot bíztam meg a csapatkapitányi feladatok ellátásával, gyakorlatilag mindent elmond arról, hogy mennyire bízom benne. Én csak a legutóbbi három meccséről tudok beszélni, de azokon csapatkapitányként is példaértékű munkát végzett, és mivel több fiatal játékosunk van, fontos, hogy legyen valaki, akire felnézhetnek. Mindegyik meccsen nagyon sokat dolgozik, küzd, még akkor is, ha bizonyos szituációban nincs szerencséje. Tudom, hogy sokan kritizálják, de én nem tartozom közéjük.”

„Bárki, aki megfelel az előírásoknak, helye van a keretben…”

Újabb külföldi a védelemben. Vinícius után immár Willi Orbán is tagja a keretnek, ami azért nagy szó, mert lehetett volna német válogatott is, ám nem kapott meghívót Joachim Löwtől, így hosszas mérlegelés után választotta a magyar együttest. Az olasz szakember az előírások betartásával, illetve szakmai szempontokat is figyelembe véve már Athénban megadta a lehetőséget az RB Leipzig védőjének, aki egy – Mitroglu góljánál – hibát követett el. Ennek ellenére az egyik legstabilabb játékosunk volt a görögök ellen. „Bárkire, aki megfelel az előírásoknak, és aki ezáltal segíteni tud, természetesen szükségünk van – reagált a kapitány arra a felvetésre, hogy Orbán Németországban született és ott is nőtt fel. – Nem arról van szó, hogy mi helyeztük volna őt nyomás alá, ez maximálisan az ő döntése. Nem kétséges, hogy az érkezése minőségbeli javulást jelent számunkra, nagyon jól játszott Athénban, de persze azt sem szabad elhallgatni, hogy a gólnál ő hibázott.”

Örökmérleg

Összesen hat alkalommal találkozott a két együttes, ám ezekből mindössze négy összecsapás hivatalos. Elsőként 2003-ban, még Gellei Imre kapitánysága alatt az Üllői úton mérte össze erejét a magyar és az észt csapat, akkor az északiak nyertek. Egy évvel később már Lothar Matthäus alatt egy thaiföldi tornán vívtak a bronzért, melyet a mieink 5-0-ra hoztak. Majd a 2014-es világbajnokság kvalifikációs sorozatában csapott össze a két gárda. Ezeken egy szűk 1-0-s, illetve egy kiütéses 5-1-es magyar győzelem született.

A két nem hivatalos mérkőzést még a második világháború előtt bonyolították le, előbb 1934-ben 2:2, majd 1938-ban 3:2-es magyar siker következett.

A mieinknél Fiola Attila eltiltás miatt nem léphet pályára, így törheti a fejét a kapitány, miként szervezze át a védelmet.

Nemzetek Ligája, C. liga, 2-es csoport
20.45 Észtország – Magyarország – tv.: M4 Sport
Tallinn, Le Coq stadion, vezeti: Halis Özkahya (török)

A csoport állása:
1.
Finnország 9 p. (3-0), 2. Görögország 6 p. (3-2), 3. MAGYARORSZÁG 3 p. (2-3), 4. Észtország 0 p. (0-3)