Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma ünnepli születésnapját a legendás holland támadó, Marco van Basten!

Ma ünnepli születésnapját a legendás holland támadó, az Ajax Amszterdam és az AC Milan egykori gólgyárosa, nevezetesen Marco van Basten! Ennek apropóján a FociClub.hu feleleveníti, milyen emlékezetes pályafutást is tudhat maga mögött minden idők egyik legjobb csatára! 

Marcel “Marco” van Basten 1964. október 31-én látta meg a napvilágot Utrecht városában. A mindössze 6 esztendős van Basten 1970-ben egy helyi utánpótlás csapatba, az Eenheid Doet Overwinnenhez (EDO) került, ennél az egyesületnél csupán egy esztendőt töltött el. Innen az UVV Utrechthez vezetett az útja, ahol kilenc évet is lehúzott, majd utolsó ifjúsági megállóhelye az USV Elinwijk lett, itt csupán ismét egy esztendő töltött el. 

Köszönhetően annak, hogy 1981-ben szerződtette Hollandia egyik legnagyobb csapata, azaz az Ajax Amszterdam. Marco van Basten az 1981/1982-es szezonban már debütálhatott is a klub legjobbjai között, az akkor csupán 17 esztendős támadó rögtön góllal mutatkozott be az Ajax felnőttjeinél. A következő idényben szépen lassacskán stabilizálta helyét a kezdőben, majd az 1983/1984-es kiírástól kezdve a holland bajnokság legkiemelkedőbb csatára lett. Marco van Bastent ettől a szezontól kezdve egészen eddig senki sem tudta felülmúlni góllövés tekintetében, amíg az AC Milanhoz nem igazolt. A holland támadó kétszer 20, szintén kétszer pedig 30 gól felett végzett a bajnokságban, az 1985/1986-os szezonban pedig nagyon közel állt a 40 találat eléréséhez is.

Marco van Basten 1987 nyarán tehát csapatot válthatott, a holland támadó ekkor írhatott alá az AC Milanhoz. A milánói gárda színeiben még magasabb szintre léphetett több szempontból is, ám ennek ellenére az ott eltöltött évek nem csupán a sikerekről szóltak a számára. Ugyanis Marco van Bastent több komolyabb sérülés is hátráltatta az olasz klubnál lehúzott esztendők alatt. Már rögtön az első évében összeszedett egy komolyabb problémát, majd az utána következő években elkerülték a sérülések. A holland támadó természetesen élt is a helyzettel, s Olaszországban is letette a névjegyét, valamint az AC Milan színeiben háromszor is elnyerte az aranylabdát. Kétségtelen, Marco van Basten minden idők egyik valaha volt legjobb futballistája lett. Milánóban eltöltött utolsói évei azonban horrorisztikusra sikeredtek, hivatalosan 1995 nyarán jelentette be visszavonulását, de sem az 1993/1994-es, sem pedig az 1994/1995-ös szezonban nem tudott pályára lépni. Van Basten nem volt tehát egészen 31 éves, amikor szögre akasztotta a stoplist… 

Marco van Basten a holland nemzeti csapatban 1983 szeptemberében mutatkozhatott be, s egészen 1992-ig volt hazája válogatottjának meghatározó tagja. Részt vett az 1988-as és 1992-es Európa-bajnokságban, valamint az 1990-as világbajnokságon is. Összesen 58 alkalommal húzhatta magára a holland válogatott szerelését, melyek során 24 találatot jegyzett. 

A legendás támadó aztán edzőként is kipróbálta magát. Először az Ajax U21-es csapatának trénereként kapott megbízást, majd 2004 nyarán kinevezték a holland válogatott élére. Van Basten kivezette Hollandiát a 2006-os világbajnokságra, valamint a 2008-as Európa-bajnokságra is, de az ő irányításával nem ért el komolyabb eredményeket a nemzeti együttes. Később megfordult az Ajax, a Heerenveen, majd az AZ Alkmaar élén is, jelenleg a FIFA technikai igazgatójaként tevékenykedik. 

Marco van Basten legnagyobb sikerei, elismerései csapat és egyéni szinten:

Háromszoros holland bajnok
Háromszoros olasz bajnok

Háromszoros Holland Kupa-győztes
Kétszeres BEK-győztes
Egyszeres KEK-győztes
Egyszeres Eb-győztes
Négyszeres holland-gólkirály
Kétszeres olasz-gólkirály
Egyszeres BEK-gólkirály
Egyszeres Eb-gólkirály
Háromszoros aranylabda-győztes