Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a 90. percben mentett pontot a Barcelona – videóval!

A spanyol bajnokság 13. fordulójában igazi rangadót rendeztek: az FC Barcelona látogatott az Atletico Madrid otthonába, ez a meccs pedig fontos mérföldkő volt a bajnoki címért folyó harcban.

Kép: AS.com

Néhány fordulóval ezelőtt a Real Madrid 0-0-ra végzett az Atletico ellen, most pedig a másik nagy, a Barcelona volt Diego Simone együttesének az ellenfele. Az Atleti a harmadik helyről várta ezt a meccset, míg a katalánok az elsők voltak a forduló előtt, a különbség közöttük pedig mindössze 1 egységnyi volt. Nagyon fontos találkozó volt ez, ami a bajnoki versenyfutásban kiemelt jelentőséggel bír. Nehezítő tényező volt a madridiak számára, hogy a védelemben Juanfran, Godin és Gimenez is sérüléssel bajlódott – többek között ezért is kezdett a védelem közepén Lucas Hernandez, valamint már az első perctől pályán volt Arias is. A túloldalon Messi már teljes erőbedobással játszhatott, valamint ott volt már Umtiti is – Rakitic eltiltás-, Coutinho pedig sérülés miatt nem játszhatott.

Mi tagadás, a kezdés nem volt túl eseménydús. Óvatosak voltak a felek, ezen felül pedig le kell szögezni azt is, hogy az első játékrészben főleg az Atletico Madrid akarata érvényesült. Habár a Barcelona valamivel többet birtokolta a labdát, nem mentek vele sokra: a hazaiak szépen levédekezték a fontos területeket a kapujuk előtt, ellehetetlenítették Messit és olykor még meg is tudtak iramodni egy-egy labdaszerzés után. Simeone Atleticója kétségtelenül egy nagyon kellemetlen ellenfél bárki számára, márpedig ők most gyakorlatilag kikapcsolták a Barcelona kreativitását. Középen megszüntettek minden bejátszható területet, a széleken pedig teljesen impotensnek tűnt a katalán gárda. Ebben talán volt némi szerepe annak is, hogy Malcom, Dembele és Rafinha is a padon kezdett, helyettük pedig Arturo Vidal kapott lehetőséget kezdőként. A chilei nem váltotta meg a világot, de a többiek sem. Ennek tetejébe pedig közvetlenül a szünet előtt megsérült Sergi Roberto, aki a képek alapján nem kizárt, hogy jó pár meccset ki kell hogy hagyjon emiatt.

Kép: AS.com

Rafinha állt be a szüneten és talán épp emiatt, de a második játékrész már jóval mozgalmasabb lett, mint az első volt. A Barcelona támadójátéka kapott egy kis lendületet, de Messi és Suarez még mindig teljesen veszélytelen volt, valamint a széleken is teljes volt a kudarc vendég részről. A Matracosok közben kellemetlenkedtek, sok szabálytalanság mellett Griezmann megindulása és Costa helyzete pedig azt mutatta, hogy oda kell figyelni rájuk. Csak jegyezzük meg: egészen a 77. percig nem láthattunk kaput eltaláló lövést a meccsen és úgy egyáltalán lövést sem sokat – ez sokat elárul az izgalmakról és a színvonalról egyáltalán. Negyed órával a vége előtt azonban beindult valami. Vidal kezezett a saját tizenhatosán belül, ám a játékvezető és a videóbíró sem ítélt büntetőt – holott minimum véleményes volt a szituáció -, de ezek után nem állt le a madridi együttes. Érkezett egy szöglet, amire kitűnően érkezett a hosszún Diego Costa és fejjel vette be ter Stegen kapuját, megelőzve az elkéső Vidalt. Az Atletico tehát minimális erőbefektetéssel, hiba nélküli játékkal állt nyerésre és karnyújtásnyira volt tőlük a győzelem.

Valverde óriási ütemkéséssel, csak a gól után szánta el magát cserére: jött Dembele és Malcom is, akik hoztak egy kis színt a szélsőjátékba, bár az még mindig nem világos, hogy miért kellett ennyit várni a pályára küldésükkel. A sárga mezesek támadásba is lendültek, hirtelen elkezdtek sietni, erőfeszítéseik pedig meghozták a jutalmat. Dembele a 90. percben helyzetbe került és el tudta lőni a labdát laposan Oblak alatt, így ismét egyenlő volt az állás. A hosszabbításban még lehetett volna akár újabb csavar is a sztoriban, de már nem volt elég idő ahhoz, hogy kibontakozhassanak a felek. Kár, elkezdhették volna ezt a nyílt, lényegretörő játékot korábban is…

A vége tehát 1-1 lett, ami összességében egy igazságos eredmény. Az Atleti semmiképp sem érdemelt verseéget, a Barca pedig nem szolgált rá a győzelemre. A címvédőtől ilyen vérszegény támadójátékot idén valószínűleg nem láthattunk korábban – ebben pedig óriási érdemei vannak Simeonénak és mindenre elszánt csapatának. A Metropolitanóban tehát nem született döntés.

https://www.youtube.com/watch?v=ZTQKblJZDDs

Atletico Madrid – Barcelona 1-1 (0-0)
Helyszín: Wanda Metropolitano (Madrid), Vezette: Gil Manzano
G.: Diego Costa (77.), Dembele (90.)
Sárga lap: Lucas Hernandez, Griezmann, Diego Costa, Rodri, Filipe Luis ill. Busquets, Umtiti, Rafinha
Piros lap: –

Atletico Madrid: Oblak – Filipe Luis, Lucas Hernandez, Savic, Arias – Lemar (Vitolo), Saul Niguez, Rodri, Koke – Griezmann, Diego Costa (Angel Correa). Edző: Simeone.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Semedo – Arturo Vidal (Malcom), Arthur (Dembele), Busquets, Sergi Roberto (Rafinha) – Luis Suarez, Messi. Edző: Valverde.

Mai eredmények:

Eibar – Real Madrid 3-0
Valencia – Rayo Vallecano 3-0
Huesca – Levante 2-2