Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világbajnokság: már 2022-ben is 48 csapatos lehet a torna!

Tavaly év vége felé röppent fel a hír, miszerint a FIFA és a szervezőbizottság is elemzi a lehetőségeket és a feltételeket, hogy a 2026-os helyett, már a 2022-es Világbajnokságon is negyvennyolc csapat vehessen részt, az eddigi harminckettő helyett.

pha-media.com

1998 óta léphet pályára harminckét csapat a Világbajnokságokon, ám a gazdasági érdekek azt kívánják, hogy a néha-néha lemaradó sztárcsapatok, illetve a futballban gyengébb, ám pénzügyileg erős országok együttesei is nagyobb eséllyel legyenek részvevők. Ennek köszönhető (vagy inkább átkozható), hogy a FIFA már meghozta korábban a kérdőjelesen szakmai döntést, miszerint legkésőbb a 2026-os vb-n már negyvennyolc csapatos lesz a mezőny.

Tavaly novemberben Gianni Infantino elnök már azt rebesgette, hogy bizony nagyon jó lenne a létszámbővítés már 2022-re, ám annak a speciális a novemberi-decemberi időpont, illetve a fejlett, de szűkös katari infrastruktúra (stadionok, sportlétesítmények, szállások) is komoly akadálya. Persze a FIFA első emberének hírverő nyilatkozata éppen elég volt, hogy elültesse a bogarat a fülekben, lévén a szervezők és a nemzetközi szövetség az idei év első negyedében fog végleges létszámról határozni. Addig azonban Infantino ismét bedobta a csontot, hogy legyen mind rágódni:

„Jelenleg harminckét csapatos a 2022-es Világbajnokság, de negyvennyolc csapatosra kívánjuk kiterjeszteni. Azonban nehéz lesz ebben az esetben csak Katarban játszani, néhány további országot is be kell vonni, hogy a szükséges számú infrastruktúrát kínálhassunk a nagyobb számú csapatok miatt.”

– bizakodott a svájci sportvezető ma délelőtt, az Abu Dhabiban megrendezett Globe Soccer Awards előtt.