Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Közeledik a PSV felnőtt csapatához a magyar tehetség

Nyolc éve nevelkedik a PSV Eindhoven utánpótlásában, és lassan, de biztosan közelít a felnőtt csapat felé a magyar utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége, Kun Bertalan. A 19 esztendős támadó (!?),  a Jong Ajax kapuját vette be pontot érő módon a hétvégén, a két klub primavera csapatainak másodosztályú bajnokiján.

Kun Bertalan világéletében támadó középpályás volt, magas játékintelligenciát, kiemelkedő kreativitást, és kivitelező képességet mutatva. Szerepe azonban nem várt fordulatot vett a 2018/19-es szezonban. Az 1999-es korosztályú játékos kiöregedett az U19-es csapatból, megérkezett a felnőtt profi futballba, a PSV Eindhoven tartalékcsapatába, mely a holland másodosztályban szerepel. Érdekesség, hogy az U21/23-as együttes keretében még 1996-os játékos is szerepel. A magyar tehetség így a PSV-nél tomboló karrierdugó egyik “áldozata”, aminek következtében jelenleg kényszermegoldásként, a baloldali védő posztján szerepel.

De mit is jelent egy klub esetében a karrierdugó kifejezés? – Ezen a szinten egy saját nevelésű labdarúgónak a profivá válásig komoly képzési költsége van. Minden egyes szezonban kiöregszik egy U19-es korosztály, ám az első csapatba csak limitált számban érkeznek meg az arra legrátermettebbek. Már ha nyílik hely a keretben…! A képzési többletet el kell adni, ki kell árusítani. Akit az U19-ből megtart a klub, azt meg kell próbálni a második csapatból értékesíteni. Fel kell hívni rájuk a figyelmet, szerepeltetni őket. A klubok mindenkitől igyekeznek a profittal megválni, de legalább minden egyes képzést nullásra hozni. Az elmúlt években a PSV-nél az értékesítés nem az elképzelt ütemben zajlott, így alakult ki a karrierdugó, avagy a frissen fellépő tehetségek előtt még olyan labdarúgók vannak idősebb korosztályokból, akiket el kell adni, akiktől meg kell szabadulni. Az értékesítés az első csapat keretéből, valamint a második csapatból történik, ahol az eredmény annyira nem mérvadó. Így fordulhat elő, hogy az U19-es csapatból érkező tehetségeknek (például Kun Bertalan idén) várniuk kell, beszorulnak posztjukon a még értékesítetlen, de idősebb tehetségek mögé. Hiszen ha eléjük rangsorolódnának, akkor az idősebbeket nem sikerül eladni, csak ráfizetéssel.

Immáron stabil tagja vagy a Jong PSV-nek, mely a másodosztály középmezőnyéhez tartozik. Hónapok óta baloldali védőként szerepelsz, mely valljuk be elég furcsa lehetett eleinte a számodra. Hogyan élted meg az új szerepkörödet?
– A felkészülés során végig támadóként, illetve középpályásként számoltak velem, az eredeti posztomon. A bajnokság kezdetén azonban sok a felkészülést az első kerettel végigcsináló labdarúgó jött visszajátszani a második csapatba. A balhátvéd pozíciójában egyik játékos sem teljesített úgy, ahogyan az elvárhat lett volna, így esett a választás rám, gyakorlatilag kényszerből hátrasorolódtam. Úgy voltam vele, hogy az a legfontosabb, hogy játsszak, és meccsrutint szerezzek. Így elfogadtam a szakmai stáb döntését, és az új pozíciómra fókuszáltam.

Hétvégén a Jong Ajax elleni idegenbeli bajnokin aztán újra a támadószekcióban kaptál helyet, ezt pedig pontot érő góllal háláltad meg. Mostantól újból régi szerepkörödben láthatunk majd?
– A képlet ugyanaz, mint a nyáron. Több az általam megjátszható támadó posztokon szerepeltethető labdarúgó az első csapattal edzőtáborozott, így nyílott lehetőség a számomra. Úgy gondolom, hogy ezzel éltem, ám folytatódik az Eredivise, így a bő kerettel edzőtáborozók megint vissza fognak játszani, így arra számítok, hogy visszakerülök a védelembe.

Végezetül Kun Bertalan találata a Jong Ajax ellen 03:58-tól