Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ferland Mendy története maga a csoda – egy ember, aki nem adta fel

Elképesztő sztorikat ismerhetünk bőven a labdarúgás kapcsán, ám Ferland Mendy bőven tud újat mutatni. Ilyen kilátástalan helyzetből ilyen gyorsasággal még nem álltak föl – egyesek szerint jelenleg ő a világ legjobb balhátvédje. Mutatjuk, ki is ő!

Kép: Evening Standard

Nem rég írtunk arról, hogy egy súlyos sérülése miatt tinédzserként éveket kellett kihagynia, kisebb csoda, hogy ma egyáltalán járhat. 11 évesen elveszítette édesapját, 12 évesen pedig előjött nála egy csípő probléma, amivel évekig küszködött. 16 éves koráig bajlódott ezzel – voltak olyan időszakok, amikor kórházban feküdt, vagy tolószékkel járt. Ezeket olvasva jól látható, hogy nem indult könnyen a pályafutása. Párizs külvárosában nőtt fel és sokáig a PSG-ben nevelkedett, ám 17 évesen kitették az akadémiáról (akkoriban többek között Kimpembével volt egy csapatban).

A sok sérülés miatt letettek már róla, ám végül egy negyedosztályú, amatőr csapatnál az FC Mantes-nál tudta folytatni a futballt. Egy évet töltött el ott, ami arra jó volt, hogy újraépítse magát és felfigyeljen rá a Le Havre. Az a Le Havre, amely utánpótlását tekintve az egyik legjobb egyesület Franciországban (Pogba, Mahrez, vagy Payet is innen jött) – a ma már a Machester City-ben futballozó Benjamin Mendy egy évvel járt Ferland Mendy előtt, kitaposva az utat a fiatal kolléga előtt. Ferland azonban még messze volt attól, hogy egyáltalán stabil kezdő legyen. Első szezonjában egy meccset kapott csak, majd a csapat szerződtette Jerome Mombris-t, aki 8 évvel tapasztaltabb volt nála. Mombris volt a kezdő, Mendy csak epizódszerepeket kapott. A 2015-16-os szezonban kezdett el szerepet kapni a rotációban: 8-szor volt kezdő, összesen 11 meccsen jutott szóhoz, de ekkor már 21 éves volt és még mindig szóba sem került nála, hogy komolyabb klubokban játszhasson. 2016-ban ő még mindig egy ismeretlen játékosnak számított.

Utólag elárulta, hogy ezek az évek (a sérülésétől fogva) nagyon megerősítették őt és azzá tették, aki. De már túl van ezeken az időkön, a folytatásban pedig meg tudta mutatni, hogy mire képes. Mombris-t ugyanis eladták, ő pedig 38 meccsből 37-szer kezdő volt a Le Havre-ban. Annyira jó teljesítményt nyújtott, hogy már kezdték is megkörnyékezni Angliából: a West Brom, a Brighton és a Crystal Palace is érdeklődött iránta, de végül az Olympique Lyon lett a befutó.

A bejelentést követően sok kritikát kapott a Lyon, hiszen törékenynek gondolták Mendy-t, kételkedtek a szakemberek abban, hogy bírja-e majd az első osztály ritmusát, helyt tud-e állni. Nos, a kétkedők csöndben maradhattak, hiszen Mendy elképesztő szezont produkált: alapemberként több, mint 2500 percet töltött a pályán, védekezésben és támadásban is kimagaslott, valamint a válogatottban is bemutatkozott kezdőként. Villámkarrier.

“A balhátvéd poszt Mbappéja” – ezt már ügynöke, Yvan Lee Mee mondta róla.

A világfutball egyik legígéretesebb felfedezettje lett elképesztően rövid idő alatt, számtalan ajánlatot kapott. Ügynöke szerint jelenleg a csatár után az ő posztja a legfelkapottabb, hiszen nagyon kevés igazán jó embert találni itt, még a legmagasabb szinten is. A korosztályában egyedül Andy Robertson hozzá fogható, de őt jelenleg képtelenség elmozdítani Liverpoolból. Mendy a második szezonjában 45 meccsen 3600 percet hozott össze a Lyonban, a kérői között pedig a világ legjobb csapatai sorakoztak. Zinedine Zidane azonban rögtön meglátta benne a csiszolatlan gyémántot és le is csapott rá. Anno, még 2011-ben javasolta a Realnak, hogy szerződtessék az akkor még Lille-ben focizó Eden Hazard-t, illetve ő szúrta ki a 17 éves Varane-t is a Lens-nál. Így ha ő kiemelkedő tehetségnek tartja Ferland Mendy-t, akkor érdemes hallgatni rá.

Mendy szerint rengeteget tanult a korábbi években Benjamin Mendy és Mombris mögött. Alázatosan dolgozott, tudott várni és végül élt a lehetőséggel. Jelenleg posztján a világ egyik legjobbja, akit – ha mindez igaz -, akkor 48 millió euróért még épp időben szerezték meg. A Real Madrid hivatalosan is megszerezte a játékjogát, így Marcelónak van oka féltani az állását.