Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Negyven év után mehettek újra meccsre nők Iránban

Negyven év után először nézhettek férfi futballmérkőzést az iráni nők a teheráni Azadi stadionban, ahol az Irán–Kambodzsa világbajnoki selejtezőt játszották a csütörtöki napon…

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelme után tiltották meg a nőknek, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta is többször tiltakoztak. A síita klérus ultrakonzervatív tagjai ugyanis azzal érveltek, hogy a stadionok légköre nem megfelelő a nők számára. Voltak esetek, amikor női szurkolók álszakállt viselve próbálták megkerülni a tilalmat. Szeptemberben pedig egy nő felgyújtotta magát, miután a rendelkezés megsértése miatt börtönre ítélték.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hatalmas győzelemként értékelte a tilalom részleges feloldását. Gianni Infantino FIFA-elnök korábban azzal fenyegetett, hogy kizárhatják az iráni csapatot a 2022-es katari világbajnokságról, ha a tiltást nem vonják vissza.

A mérkőzést egyébként Irán nem mindennapi kiütéssel zárt, és mindkét félidőben 7-7 gólt szerezve végül 14-0-ra mosták le a kambodzsai válogatottat az ázsiai világbajnoki selejtező második szakaszának első körében.