Tegnap még tehenek közt sétálgatott a Barca új vezedőedzője

Farkas Bence
Farkas Bence
újságíró, 2020 január 14. 18:37

Az FC Barcelona kedd délután hivatalos sajtótájékoztató keretein belül is bemutatta új vezetőedzőjét, Quique Setiént. Az Ernesto Valverde helyére kinevezett szakember mindig is csodálta a katalánok játékát, már csak ezért is izgatottan fogadta a feladatot.

„Először is szeretném megköszönni a lehetőséget Josep Maria Bartomeu elnöknek, Éric Abidalnak, valamint Ramón Planesnek. A legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy itt lehetek. Rendkívül érzelmes ember vagyok, a mai nap különleges a számomra. Tegnap még tehenek között sétáltam a falumban, ma pedig a világ legjobbjait edzhetem” – mondta Setién, aki 2022 nyaráig írt alá.

A legutóbb a Real Betisnél dolgozó szakember különösen izgatott amiatt, hogy együtt dolgozhat Lionel Messivel.

„Az elmúlt évek során élvezettel néztem a Barcelona játékát. Még mindig nem vagyok teljesen tudatában annak, hogy a világ legjobb futballistájának lehetek az edzője. Egy dolog a csodálat, s más, hogy mindenkinek a pozíciójának megfelelően kell cselekednie. Ez egy hatalmas kihívás, amelybe lelkesedéssel, győzni akarással és önbizalommal vágok bele” – nyilatkozta Setién, aki mindezt elvárja játékosaitól is.

Quique Setién nagy csodálója annak a filozófiának, amelynek az alapjait a holland Johann Cruyff fektette le, aztán Pep Guardiola és Luís Enrique szinte tökéletesre csiszolta. Ezen a nyomvonalon szeretne elindulni, de azt is nagyon fontosnak tartja, hogy a játékosok gondolkodjanak.

„Olyan időket élünk, amikor az emberek azt mondják, hogy futnod kell, keményen dolgoznod, harcolnod, folyamatosan versenyezz. Én viszont azt kérem a játékosaimtól, hogy használják a fejüket.”

Ugyancsak célja, hogy a csapatban senki ne kényelmesedjen el, senkinek nem lehet bérelt helye. Számít a tehetséges fiatalok gyors fejlődésére is. Setién már túl is van az első edzésén, és rögtön meghívta a „nagyokhoz” Riqui Puigot, akit az egyik legígéretesebb játékosként tartanak számon Katalóniában.

„Beszéltem a fiúkkal, megvolt az első közös találkozó. Biztosak vagyunk benne, hogy nagyon gyorsan megértjük egymást, sok dolgot tudnak már azok közül, amit kérni szeretnék tőlük. Ennél a klubnál igencsak magasan van a léc, folyamatosan nagyok az elvárások, és ezeknek meg kell felelni. Biztosnak kell lennünk abban, hogy ezt a játékosok is megértik. Az idősebb játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha egy fiatal tehetség ott kopogtat a csapat ajtajánál, azért van, mert megérdemli. Így megelőzhetik azt, hogy túlzottan elkényelmesedjenek. Azt akarom, hogy a fiatalok tudják: ha keményen dolgoznak, akkor lehetőséget kapnak az első csapatban.”

A célja pedig nem is lehet más, mint amit a klub vezetősége elvár tőle.

„Amit csak lehet, azt meg kell nyerni. Évről évre jobbá válni és minden trófeát begyűjteni, miközben természetesen jó játékkal állunk elő. Biztosíthatok mindenkit, hogy a csapatom jól fog futballozni. Megmutattam már ezt a korábbi együtteseimnél, itt sem lesz másként. A Barcának rendkívüli akadémiája van, keresem a feltörekvő tehetségeket. Meg fogják kapni a bizonyítási lehetőséget az első csapatban. A tehetség megvan. Őszinte és egyenes ember vagyok, rengeteget fogunk dolgozni. Nagyra értékelem Valverde itt elvégzett munkáját, úgy távozott, hogy a Barcelona vezeti a bajnokságot. Szeretnék köszönetet mondani neki, a munkájából sok dolgot tudunk hasznosítani.”

Az elnök, Josep Maria Bartomeu is megszólalt a sajtótájékoztatón, elmondta, miért döntött úgy a vezetőség, hogy megválik Valverdétől.

„Új lendületre volt szüksége a csapatnak a szezon második felére. Az elvárásaink változatlanul a legmagasabbak és hiszem, hogy ezzel az új lendülettel megnyerhetjük a bajnokságot, a Bajnokok Ligáját és a Király Kupát” – magyarázta Bartomeu.