Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fifa Pro Clubs, az igazi foci virtuális formákba öntve

Fifa Pro Clubs | A játékmód, amiről a videójáték sorozatával játszók fele se hallott. Egyre nagyobb népszerűséggel bír kis hazánkban, mégis képes a világ minden részén megfogni az embereket.

Nem egy újkeletű dologról beszélünk, hiszen már FIFA 09-ben megtalálhattuk ennek a játékmódnak a kezdetleges verzióját, ahol akármelyik, a játékban benne lévő klubcsapatot irányításunk alá vehettünk, akik mind egyforma értékeléssel (85) rendelkeztek. Így például a még a Manchester United vörös mezében pompázó Cristiano Ronaldoval is lőhettük a gólokat barátainkkal, bár itt még ketten irányították a csapatot. A mai Co-op Seasonsre hasonlított.

Ezek után gondolt egy merészet az EA Sports, és a FIFA10-ben lehetővé tette, hogy a karaktereket a saját arcképünkre formázhassuk. Saját klubot csinálhattunk, amit egészen az első osztály megnyeréséig felemelhettünk. Mindenki egy karaktert vezérelt, így 22 ember irányított 22 karaktert.

Számos újítás érkezett az évek során: Az egyedi képességek például nagy bedobás, helyezett lövés, “fáradhatatlanság” (ami annyit jelent, hogy a játékos a 75. perc elérkeztekor kap extra energiát a meccs végére), stb…

Az ANY/Mindenes pozíció: egy ember a saját játékosán kívül az eredetileg kép által kezelt laraktereket is irányíthatja, ha nincsenek meg 11-en. Illetve a minden évben újuló cipők, gólörömök. Utóbbi a tökéletes fegyver 11 játékos felbosszantására. FIFA17-től pedig már a címert és a mezt is előre megadott alapok (forma, minta, szín, márka) alapján, de saját ízlésünk szerint formálhatjuk.

Kis hazánkban ugyanebben az évben (2017) alakultak meg az első eSport szakosztályok, amelyeket  akkori NB1-es egyesületek hoztak létre elsőként. Az MTK Budapest nyitotta meg a sort, aztán pedig a DVTK követte őket a már kitaposott ösvényen. Azóta pedig már a Puskás Akadémia, az UTE, a DVSC, illetve a Digi Sport Honvéd is rendelkezik ilyen csapattal. Utóbbi még egy akadémiát is indított a Lenovoval karöltve, a jövő magyar eSport sztárjai kinevelésének a reményével.

A Magyar Bajnokság (HPCL – Hungarian Pro Clubs League) már 2016 óta üzemel, viszont ezek a csapatok hatalmas befolyással voltak a ligára. Egyre többen érkeztek a hírnév reményében, ráadásul sokan a többi konzolról (Xbox, PC) is átjöttek PlayStation 4-re, amin a bajnokság is folyt. Így jöhetett létre a második, majd a harmadik osztály is nem sokkal ezután.

A ligában pár hivatásos labdarúgó is megfordult. Három akkori DVSC játékos: Holman Dávid, Szakály Péter, illetve Osváth Attila csapattársak voltak a virtuális fociban is. Még az Amerikában légioskodó Sallói Dániel mondhatja el azt magáról, hogy már pályára lépett a HPCL egyik csapatában.

Az egyik legnépszerűbb csapat mégis a Facebookon megtalálható, a magyar labdarúgás néhai kiparodizálásával foglalkozó szórakoztató oldal, a Trollfoci nevéhez fűződik. Fel is karoltak egy első osztályban szereplő csapatot, ami jelenleg a legnagyobb szurkolótáborral bír az oldalt követőknek köszönhetően. A közvetítés megtekintésének számait látva ez biztosra kijelenthető. 3-4 ezer embert is képesek a mérkőzéseik elérni.

A nemzetközi porondon erős a magyar virtuális foci. 1-1 csapatunk a Bajnokok Ligájában, és az Európa Ligában is a negyeddöntőkig menetelt. A Nice Gaming a BL-ben, az UTE eSportolói az EL-ben.

Válogatottunk pedig a 2019-es Világbajnokságon bronzérmet szerzett. Legtöbb eSport csapatból feltűnnek játékosok a nemzeti csapatban (a fentiek közül a Dr. Relax kivételével az összesből, de a Digi Sport Honvéd is több játékost is tudhat a válogatott keretben). A következő világesemény idén februárban lesz. Új szövetségi kapitányokkal (két ember közösen irányítja a csapatot), de a keret magja megmaradt.

Az idei bajnokság a liga történetének a legizgalmasabb versenyfutását hozza. Körbeverések sora, akármelyik csapat képes a másiktól pontot rabolni. Az eddig veretlen Nice Gaming az előző fordulóban például mindössze egy pontot szerzett a Digi Sport Honvéd ellen. (A párharcokban rögtön lejátszásra kerül mindkét mérkőzés)