Visszatér a labdarúgás világába Platini – hivatalos

Farkas Bence
Farkas Bence
újságíró, 2020 január 22. 17:00

Eltiltásának lejárta után visszatér a futball világába Michel Platini, az európai szövetség korábbi elnöke, aki a profi labdarúgók nemzetközi szakszervezetét (FIFPro) vezető Philippe Piat személyes tanácsadója lesz – írja az MTI.

A játékosként Európa-bajnok francia szakembert a nemzetközi szövetség (FIFA) 2015-ben hűtlen kezelés miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot fogadott el Joseph Blattertől, a FIFA akkori elnökétől. A FIFA szerint az “indokolatlan” kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) később négy évre csökkentette a jelenleg 64 esztendős Platini büntetését, aki így tavaly október óta ismét tevékenykedhet a futballban. Az ügyének ugyanakkor még nincs vége, a FIFA tavaly decemberben egy svájci bíróságon nyújtott be keresetet, melyben jogi úton próbálja visszaszerezni azt a pénzt, amit Platini Blattertől kapott.

Az ugyancsak francia Piat és Platini 1972 óta ismerik egymást, előbbi FIFPro-elnöki megbízatása még két évig érvényes. A hírek szerint nem jelölteti magát újra, francia médiainformációk szerint Platini lehet az utódja.