Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: rájátszás dönthet a bajnoki címről

A koronavírus-járvány terjedése miatt az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) vészforgatókönyveket dolgozott ki arra az esetre, ha nem sikerülne befejezni a tervezett időpontig a bajnokságot. A FIGC kedden egyeztetett az Olasz Olimpiai Bizottsággal (CONI), a kormány és a hatóságok képviselőivel, miután hétfőn bejelentették, hogy április harmadikáig minden sporteseményt elhalasztottak.

A halasztás miatt nem lesz idő befejezni az olasz bajnokságot a tervezett határidőig (május 24.), de még az egy héttel később, május 31-ig tartó pótlólagos időszakban sem – és az Olasz Kupáról még nem is beszéltünk. Az Európa-bajnokság június 12-én kezdődik, Olaszország Rómában fogadja Törökországot a nyitómérkőzésen.

A FIGC közleményében idézi Gabriele Gravina elnököt, aki a keddi megbeszélésen felvázolta a vészforgatókönyveket a Serie A esetleges lezárásával kapcsolatban.

„Az egyik eshetőség az lenne, hogy idén nem adjuk oda a scudettót, és hivatalos levélben értesítjük az UEFA-t arról, mely csapatok indulnak a nemzetközi kupákban. Egy másik lehetőség, hogy lezárjuk a bajnokságot, és a megszakítás szerinti pillanatnyi állást vennénk figyelembe. A harmadik opció, hogy rájátszásos rendszerben döntünk a bajnoki címről, valamint a kiesőkről” – mondta Gabriele Gravina, az olasz szövetség elnöke.

Rájátszást a scudettóért legutóbb az 1963-1964-es idényben rendeztek, amikor a Bologna és az Inter azonos pontszámmal zárta a bajnokságot. A Rómában rendezett döntőt a Bologna nyerte meg 2-0-ra. Az olasz bajnoki küzdelmek legutóbb a II. világháború alatt, 1943 ősze és 1945 tavasza között szüneteltek.