Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Van Persie is megszólalt ligakohézió ügyben

Egyre nagyobb teret nyer a BeNe League ötlete, mely igencsak megosztja a klubok, a szakemberek és a szurkolók véleményét is. A BeINSports megszólaltatta a témában a holland válogatott gólrekorderét, a jelenleg a Feyenoord csatáredzőjeként dolgozó Robin van Persie-t, aki nyíltan le is tette voksát.

Hogy miről is van szó a BeNe League? A belga és a holland élvonal összevonásáról, egy olyan liga létrehozásáról, mely szakmailag és gazdaságilag is közeledne a jelenlegi Top 5 pontvadászathoz. A megálmodott ligáról 11 klub készíttetett egy tanulmányt (belga részről a Gent, az Club Brugge, a Genk, az Anderlecht és a Standard Liege, holland részről az Ajax, az AZ Alkmaar, az Utrecht, a Feyenoord, a PSV Eindhoven és a Vitesse), mely érthetően nem nyerte el mindenki tetszését. A mezőnyt ugyanis 10 holland, és 8 belga csapat alkotná, a kérdés pedig jogos. Mi lesz azokkal, akik első körben nem nyernek bebocsájtást az úgymond elitbe!? A megvalósítás és a kivitelezés között tehát még sok a kérdőjel.

„Nem tagadom, a BeNe League megvalósításának terve mellett vagyok. Minden csapat a lehető legtöbb magas színvonalú mérkőzésen akar pályára lépni, hiszen ez a legjobb nekik. A nagy holland klubok idehaza gyakorta játszanak gyengébb ellenfelekkel, miért ne helyettesíthetnénk őket olyan kiváló belga csapatokkal, mint az Anderlecht, a Gent vagy a Genk? Mindkét bajnokság nyerne a változtatással. A két ország szomszédos, még csak nagy távolságokat sem kellene megtenni egy-egy meccs kedvéért.” – vázolta álláspontját Robin van Persie.

Az ötlet egyébként nem rossz, de nyilvánvaló, hogy a kohéziónak lennének nyertesei, és vesztesei, hiszen a holland élvonal jelenleg 18, a belga pedig 16 klubot számlál. Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy csak a klubok fele nyer bebocsátást az elitbe, melybe fel lehet jutni, és amiből ki is lehet esni. Ez nyilvánvalóan az alacsonyabb osztályú küzdelmekben is jelentős átszerveződést jelentene.

De hogyan is nézne ki egy hasonló, közép-európai pontvadászat? Szakmai szempontból fantasztikusan hatna, ám rendvédelmileg viszont aligha kivitelezhető. Gondoljunk el egy olyan ligát, amibe Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Szerbia adja legjobb csapatait… A témára majd még visszatérünk, mert van benne potenciál!