Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Értékmérő: drága játékosok kevés játékperccel a szezonban

Több játékosért is több tíz millió eurót fizetett a klubjuk, mégis alig kaptak játéklehetőséget. Az ok többféle lehet, de egy biztos, hogy ezzel nagyot csökkent a piaci értékük. De kik ezek a játékosok?

Az egyik legfeltűnőbben “eltűnt” játékos talán a Real Madrid csatára, Luka Jovic. A királyi gárda 60 millió eurót fizetett érte az Eintracht Frankfurtnak, de Zinedine Zidane alig adott neki lehetőséget. A szerb támadó mindössze  391 percet kapott a bajnokságban, amit 15 meccs alatt hozott össze. Csapattársa, Éder Militao sincs sokkal jobb helyzetben, hiszen őt 50 millióért igazolták le a Portótól, míg összesen csak 632 percet játszott. A Real Madridnál szintén van egy játékos, Alvaro Odriozola, aki alig játszott, viszont jelenleg a Bayern Münchennél van kölcsönben. A spanyol védő a királyi gárdában 344 percet játszott a bajnokságban, míg a Bayernben január óta is csak 63 percet kapott, azt is csak egyetlen mérkőzésen.

Elkanyarodva a Real Madridtól a Chelsea csatára, Michy Batshuayi például februárban lehetett ott először a kezdőben a Manchester United ellen, de a 68. percben le is cserélték. Frank Lampard egyáltalán nem bízik a belga támadóban, aki ebben a szezonban a Premier League-ben csak 224 percet játszhatott 15 mérkőzés alatt. A Premier League-ben szintén vannak még játékosok, akik nagyon kevés lehetőséget kaptak: Xherdan Shaqiri (174 perc, Liverpool), Phil Foden (354 perc, Manchester City), Victor Wanyama (23 perc, Tottenham),  Shkodran Mustafi (620 perc, Arsenal)

Ha a Bundesligát nézzük, a Borussia Dortmundnál vannak olyan játékosok, akik magasabb minőséget és piaci értéket is képviselnek, de mégis alig játszanak: Leonardo Balerdi (12 perc), Nico Shulz (563) és Mario Götze (501 perc). A Bayern München a nyáron 10 millió euróért leigazolta Michael Cuisance-t, aki csak 37 percet kapott.

A transfermarkt.de összeszedte azt a 11 játékost pozíció szerint, akik a piaci értékükhöz képest nagyon keveset játszottak. Érdekesség, hogy ezen játékosok a lejátszott bajnoki meccsek 70%-át a padról nézték végig.

Kapus: Neto (Barcelona): 18 millió – 90 perc
Védők: Nico Shulz (Borussia Dortmund): 20 millió – 563 perc; Éder Militao (Real Madrid): 50 millió – 632 perc; Daniele Rugani (Juventus) 19 millió – 270 perc; Alvaro Odriozola (Real Madrid/Bayern München): 20 millió – 407 perc
KözéppályásokVictor Wanyama (Tottenham): 12 millió – 23 perc; Phil Phoden (Manchester City): 30 millió – 354 perc
Szélsők: Xherdan Shaqiri (Liverpool): 22 millió – 174 perc; Shoya Nakajima (FC Porto): 20 millió – 564 perc
TámadókMichy Batshuayi (Chelsea): 22 millió – 224 perc; Luka Jovic (Real Madrid): 40 millió euró – 391 perc