Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

35 éve volt, hogy Székesfehérváron mindenki meccsre szeretett volna menni

A mai napon 35 éve, hogy a Videoton hazai pályán fogadta a Real Madridot, az UEFA-kupa döntőjének első mérkőzésén. A ma már felfoghatatlanul nagy menetelés, végül egy csillogó ezüstéremmel ért véget.

Manapság még a 3500 fős nézőszám is csak vágyott dolog Fehérváron. Pedig volt olyan mérkőzés ahol 35000-en volt a Sóstói Stadionban és még így sem jutott be mindenki aki szeretett volna ott lenni. Mindenki ott akart lenni a történelmi mérkőzésen.

Nem tudom mi a furcsább az, hogy egy magyar csapat UEFA-kupa döntőt játszott a Real Madriddal vagy az, hogy a döntő két mérkőzésen dőlt el. Pedig a hajdani kisebbik európai nemzetközi kupa 1972-es életre hívásától kezdődően, egészen a 1997-es párharcig, két mérkőzésen dőlt el a kupagyőztes kiléte.

Ma már annak is örülünk ha valamelyik magyar kupa csapat eljut a csoportkörig. Nem mindig volt ez így, de korántsem volt papírforma a Videoton menetelése.
Az első körben a csehszlovák Dukla Prahát 1-0-ás összesítéssel ejtették ki, majd a második körben a PSG következett egy kettős győzelemmel. A harmadik körben még egy két gólos vereség is belefért az FK Partizan ellen, hiszen az első meccset 5-0-ra nyerte Fehérváron a csapat. Majd a következő fordulóban jött a legnagyobb skalp. Egy kiélezett csatában ejtették a Manchester United csapatát. Mindkét csapat 1-0-ra nyerte a hazai találkozóját és csak büntetőpárbajban tudott angol riválisa főlé kerekedni a Vidi. Az elődöntőben megint egy jugoszláv csapat, az FK Zeljeznicar volt az ellenfél.

A Videoton dolgát nehezítette, hogy a madridi játékosok az UEFA-kupával szerettek volna vigasztalódni. Ebben a szezonban a Királyi Gárda csak ötödik lett a spanyol bajnokságban. De azért így sem állt rossz nevekből ez a Real. Míchel, José Antonio Camacho, Jorge Valdano vagy Butragueno csak, hogy a legnagyobb neveket említsük.

A Vidi edzőjének, Kovács Ferencnek nehezített a dolgát, hogy három alapemberére sem számíthatott a döntő első mérkőzésén. Csongrádi és Májer (ő a második találkozón pályára tudott lépni, sőt ő szerezte a csapat győztes gólját) sérültek voltak, míg Szabó József sárga lapos eltiltása miatt nem játszhatott.

Sajnos már csak régi emlék ez a párharc, de minden bizonnyal jövőre is szurkolhatunk majd a Videotonnak a nemzetközi porondon. Reméljük a sorsoláskor ezúttal elkerülik a Vaduz csapatát…