Argentínában is újraindul a bajnokság

Több mint féléves szünet után október végén Argentínában is újraindul a labdarúgóélet, a hazai versenysorozat küzdelmeire a pénteki napon készítették el a sorsolást…

 

Miután már minden egyes Dél-amerikai országban újraindultak a helyi bajnokság, és a Libertadores-kupa 2020-as kiírása is folytatódott az elmúlt hetekben, utolsóként a hazánkban is mindig nagy népszerűségnek örvendő Argentínában is újraindulhat a labdarúgóélet október 30-tól.

Utoljára márciusban játszottak hazai szinten tétmeccseket az argentinok, amikor az élvonalbeli csapatok szuperkupájaként emlegetett Copa de la Superliga néhány kör után félbeszakadt a koronavírus-járvány miatt. Gyakorlatilag most ezt a sorozatot kezdik újra, immár Copa de la Liga Profesional néven, mivel átnevezték a helyi bajnokságot.

A 24 első osztályú csapatot hat darab négytagú kvartettbe osztották, és bajnokság hiányában ez a torna fog dönteni a 2021-es nemzetközi kupaszereplésekről. Az oda-visszavágós rendszerben lebonyolításra kerülő első csoportkör után az első két helyezett jut tovább valamennyi csoportból, az állva maradó 12 csapatot a második, úgy nevezett “bajnoki szakaszban” két 6-os csoportba osztják. Ebbe a körbe a továbbjutók a korábbi eredményeket viszik magukkal, és az öt meccsből a csoportelsők háromszor, a másodikok kétszer játszhatnak otthon.

A második kör csoportelsői játsszák le egymással a sorozat döntőjét egy meccsen, semleges helyszínen január 17-én. Addig megszakítás nélkül, valamennyi hétvégén lesznek mérkőzések, egyelőre a szigorú szabályozások miatt zárt kapuk mögött.

Ami az egyes csoportokat illeti, a bajnoki címvédő Boca Juniors gárdája vitathatatlanul “halálcsoportba” került be került a rendszerint az élmezőnyhöz tartozó Lanús és a számtalan rutinos játékossal rendelkező Newell’s Old Boys társaságában. Az ősi vetélytárs River Plate a másik rosáriói csapatot, a Rosário Centralt kapta meg ellenfelei közt, izgalmas csatározásra lehet kilátás a feljebb vágyó Independiente és az Hernán Crespo vezérletével a Libertadores-kupában is szereplő Defensa y Justicia között. Pikáns párharcnak ígérkezik majd a Gimnasia és a Vélez csoportja is, hiszen előbbi csapat edzője Diego Maradona, utóbbié pedig Mauricio Pellegrino.

A csoportbeosztás:

1. csoport: Racing Club, Arsenal Sarandi, Unión Santa Fé, Atlético Tucumán
2. csoport: Independiente, Colón, Defensa y Justicia, Central Córdoba
3. csoport: Rosário Central, Banfield, River Plate, Godoy Cruz
4. csoport: Newell’s Old Boys, Lanús, Boca Juniors, Talleres Córdoba
5. csoport: Argentinos Juniors, San Lorenzo, Estudiantes La Plata, Aldosivi
6. csoport: Gimnasia La Plata, Vélez Sarsfield, Huracán, Patronato