Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Végre eljöhet a dortmundi ‘csodagyerek’ nagy napja!

Youssoufa Moukoko november 20-án, azaz a mai napon ünnepli 16. születésnapját, így már hivatalos tétmérkőzésen is pályára léphet a Borussia Dortmund első csapatában – Akár már hétvégén, a Hertha elleni Bundesliga találkozón (szombat 20:30, Tv. Sport 2).

A német sportsajtó bőszen találgatja is, hogy vajon Moukoko egyből megkapja-e a lehetőséget a felnőttek között. A BVB-nél nem kizárt, hogy így is döntenek, hiszen azt, hogy a klub mennyire komolyan számol az első csapatnál a német U20-as válogatott csatárral, jól jelzi, hogy Moukokot még a Bajnokok Ligájára is benevezték.

Érdekesség, hogy a Bundesliga szabályváltozása is Moukoko debütálása mellett szólhat: A liga áprilisban változtatott azon, hogy már elég a 16. életévet betöltenie egy fiatalnak ahhoz, hogy pályára léphessen a Bundesligában (16 év és 6 hónap volt áprilisig ez a határ – a szerk.). A német sajtó találó módon Moukoko-szabálynak is hívja azóta a változtatást, ezzel is jelezve, hogy a kameruni felmenőkkel rendelkező, de már Németországban születő és ott is nevelkedő tehetségre egészen különleges figyelem irányul.

A Dortmundnál egyébként a saját Bundesliga-rekordjuk megdöntése is ott lebeghet a szemek előtt, hiszen a német első osztály eddigi valaha volt, legfiatalabb pályára lépő játékosa szintén a BVB-nél kapta meg az esélyt: Nuri Sahin, 16 évesen és 11 hónaposan. A török középpályást is megkérdezték már arról, hogy mit gondol, vajon Moukoko megdöntheti-e a rekordját? “Amikor megtörtént a szabályváltoztatás, már tudatosult bennem, hogy a rekordom nem sokáig él!”– Felelte Sahin.

Hogy merre vezet Moukoko útja, azt majd az idő eldönti, de az szinte biztos, hogy a következő mérföldkő, vagyis a felnőtt futballban való debütálás már nem várat sokat magára – Ez pedig senkit sem kell, hogy igazán meglepjen, már csak Moukoko az elmúlt három szezonban, az utánpótlásban, 88 tétmérkőzésen szerzett 141 gólja miatt sem!