Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Milliók kísérték utolsó útjára Maradonát – videóval

Szerdai halálát követően megmozdult az argentin főváros, és aznap éjjel virrasztással emlékeztek az ország elhunyt ikonjára, másnap pedig a ravatal és a temetés kapcsán ismét hatalmas tömegek mozdultak meg…

 

A 60. születésnapját a közelmúltban ünneplő Diego Maradona a beszámolók szerint a szerdai napon szívroham következtében hunyt el, miután az elmúlt időszakban a járvány miatti korlátozások és bezártság révén folyamatosan romlott egészségi állapota. Néhány héttel ezelőtt depressziós tünetekkel szállították őt kórházba kivizsgálásokra, amely során egy vérrögöt állapítottak meg az agyában, amit sikeresen megoperáltak, azóta otthonában rehabilitálódott.

Buenos Airesben és Nápolyban – ahol máig Istenként tisztelték őt – a korlátozások ellenére rengetegen vonultak az utcára mécsest gyújtani a stadionok, őt ábrázoló festmények, vagy egyéb szenthelyek előtt. Argentínában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek, s a becslések szerint legalább 1 millióan vettek részt az éjszakai virrasztáson és a másnapi ravatalon, melyet az elnöki palotában (Casa Rosada) állítottak fel.

A búcsúztatás szerdán már kora reggel kezdetét vette, és az első néhány órában a családtagok, valamint a közeli hozzátartozók és barátok kaptak erre lehetőséget. Az elsők között vett búcsút Maradona volt felesége, Claudia Villafane, valamint lányaik, Dalma és Gianinna. Őket egy másik egykori feleség, Veronica Ojeda követte fiukkal, Dieguito Fernandóval. Megjelent a búcsúztatáson Jana is, akit Maradona néhány évvel ezelőtt ismert el hivatalosan a lányának. Ezt követően érkeztek az 1986-os világbajnokságon aranyérmes csapattársak, köztük Oscar Ruggeri, illetve más ismert argentin futballisták, például a Bocás Carlos Tévez vagy a River-edző Marcelo Gallardo. Természetesen elbúcsúzott tőle az általa edzőként utoljára irányított Gimnasia La Plata csapata, de rivális klubok képviselői is lerótták kegyeletüket.

A palota előtti tumultusban sajnos kisebb incidensek is kialakultak a szurkolók és a rendőrök között.

Maradonát Buenos Aires északnyugati külvárosában, a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőben helyezték örök nyugalomra, ahova a szüleit is temették.

Az isteni Diegót hazájában és Nápolyban haláláig – és immár azután is – feltétel nélkül tisztelték, bármit tett a pályán kívül, vagy éppen bármit tett edzőként, azt megelőzően annyit letett az asztalra. Emléke biztos, hogy mindörökre fenn fog maradni, már szóba került, hogy a nápolyi stadiont átnevezik róla, Argentínában pedig a 10 pesós bankjegyre kerülhet fel az arcképe, emellett bizonyára világszerte számtalan utcát, parkot, teret fognak majd elnevezni az egyetemes labdarúgás történetének valaha volt egyik legjobbjáról, s legnagyobb hatást gyakorolt játékosáról.

Az elhunyt legendától a minap hosszabb írásban búcsúztunk.

Nyugodj békében, Diego!