Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

CONCACAF-BL: érdemes lesz korán kelni

Magyar idő szerint szerda hajnali 4 órakor veszi kezdetét a CONCACAF Bajnokok Ligája döntője. A döntő két résztvevője az egyesült államokbeli Los Angeles FC és a mexikói Club America. Az idei döntőt (ahogy a koronavírus miatti leállás után minden találkozót) Orlandóban rendezik. A találkozót élőben közvetíti a Sport TV, mi pedig igyekeztünk összeszedni minden érdekességet, amiért érdemes megnézni a találkozót.

Mindkét csapatban vannak olyan futballisták, akik hosszabb-rövidebb ideig megfordultak az öreg kontinensen.

Ismerős arcok

Tigres
André-Pierre Gignac: egyértelműen a legnagyobb név a mexikói csapat keretében. A 36-szoros francia válogatott támadó 2015-ben gondolt egy bátrat és belevágott a mexikói kalandba és bejött neki. 2016-ban a gólkirály lett, megválasztották a bajnokság legjobb támadójának és a legjobb játékosának, összesen ötször választották be a bajnokság legjobb csapatába. A 35 éves csatár négyszer nyert bajnokságot a Tigrisekkel.
Carlos Salcedo: a 37-szeres mexikói válogatott védő két és fél évet töltött Európában, ebből egyet a Fiorentinában és másfelet a Frankfurtban. Az olasz csapat színeiben az Európa-ligában is pályára léphetett. Salcedo kétszeres mexikói bajnok, egyszer a Tigres-szel és egyszer Guadalajarával tudott nyerni. 2018-ban tagja volt a Frankfurt Német Kupa győztes keretének. A válogatottal CONCACAF-aranykupát nyert, illetve szerepelt a 2016-os riói olimpián. Az előző szezonban CONCACAF Bajnokok Ligája legjobb csapatába is beválasztották.
Javier Aquino: az alacsony szélső 2013 januárjában igazolt a Villarrealhoz. Ígéretesen induló európai karrierjéből, végül nem lett semmi. Két és fél évet töltött Spanyolországban, utolsó szezonjában a Rayo Vallecanonak adta kölcsön a Villarreal. 2015-ben tért vissza hazájába, azóta erősíti a Tigres-t, ahol alapembernek számít. A 30 éves játékos négyszer nyert bajnokságot, illetve 2012-ben tagja volt az olimpiai bajnok mexikói válogatottnak.

Los Angeles FC
Carlos Vela: a mexikói támadót senkinek sem kell bemutatni, 13 évet játszott Európában, mielőtt 2018-ban a kaliforniai csapatba igazolt volna. A 72-szeres válogatott támadó az Arsenalban kezdte európai pályafutását, ahol nem igazán tudott kiteljesedni, az Ágyúsok többször is kölcsönadták. Egyértelműen legjobb időszakát a Real Sociedadban töltötte, ahol 7 évet játszott. Vela 2019-ben bajnokságot nyert a los angelesi csapattal, illetve ő lett a bajnokság gólkirálya és legértékesebb játékosa (MVP) is. A Real Sociedadban kétszer is a szezon legjobbjának választották klubon belül.
Kenneth Vermeer: a 34 éves holland az Ajax és a Feyenoord kapuját is több mint 100 mérkőzésen védte, mielőtt alig egy éve az MLS-be igazolt volna. Vermeer amerikai karrierje álomszerűen kezdődött. Egy Penarol elleni felkészülési mérkőzésen debütál, ahol a szurkolók megválasztották a mérkőzés legjobbjának. Az első tétmeccsén is ő lett a meccs embere, azonban a szezonközben volt olyan találkozó, amikor csak a kispadra nevezte Bob Bradley. Vermeer ötszörös holland és egyszeres belga bajnok, LA-vel most nyerheti első trófeáját.

Akire még érdemes figyelni

Tigres
Leonardo Fernandez: a 22 éves uruguayi középpályás a mexikói csapat egyik legnagyobb tehetsége. 2019-ben érkezett hazájából, a Tigres először rögtön kölcsönadta, azóta viszont fontos tagja a csapatnak. Fernandez egyike a fiatal fantasztikus technikájú uruguayi játékosoknak. Beadásaiból, passzaiból rendszeresen alakulnak ki helyzetek az ellenfél kapuja előtt és emellett bámulatosan cselez. Az idei szezonban egyedül a gólszerzéssel vannak hiányoságai.

Los Angeles FC
Diego Rossi: itt is egy 22 éves uruguayi játékosra lesz érdemes odafigyelni. Rossi 2018-ban érkezett Los Angelesbe és azóta meghódította Amerikát. 2019-ben bajnok lett, a koronavírus utáni MLS-torna gólkirálya, legjobb fiatal játékosa lett és beválasztották a torna legjobb csapatába és ezek az elismeréseket a nem rég befejeződött 2020-as szezonban is besöpörte, illetve az MVP szavazáson is finalista volt. Valószínűleg látjuk, még Európában is futballozni.

Miért érdemes felkelni hajnalban és megnézni a találkozót?

Az MLS egyre több tehetséget ad a világ futballjának, akik Európában is megállják a helyüket és ez a Los Angeles tele van fiatal tehetséges játékosokkal.

Ritkán látható a térség labdarúgása a magyar televíziókban, így érdekes csemegének ígérkezik a találkozó.

A pandémia után minden egyes sporteseményt meg kell becsülni, ki tudja mikor áll le megint a sportélet.

Statisztikai érdekességek

Mindkét csapat az első döntőjére készül.

Még soha nem találkozott egymással a két csapat.

Mexikói csapatok összesen 35-ször nyertek Bajnokok Ligáját (legtöbb) és 18 vesztes döntőjük volt (szintén legtöbb).
Amerikai csapat kétszer nyert és kétszer veszített döntőt. A D.C. United és a Los Angeles Galaxy tudott korábban BL-t nyerni és a Galaxy az egyetlen amerikai csapat, amelynek egynél többször is sikerült döntőbe jutnia (egy győztes és egy vesztes döntő).

További két MLS-klub jutott döntőbe korábban. A kanadai Montreal Impact (2015) és a Toronto FC (2018), azonban mindkét gárda alul maradt az ellenfelével szemben (mindkét csapatot mexikói ellenfél győzte le).

Legutóbb 2010-11-es szezonban mérkőzött meg egymással egy mexikói és egy amerikai csapat a sorozat döntőjében, akkor a Monterrey 3-2-es összesítéssel verte a Real Salt Lake City-t. A két ország klubcsapatai, illetve a válogatottjaik is általában parázs hangulatú találkozókat játszanak.

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot (2008) csak mexikói csapat tudott nyerni.

Ezúttal egy mérkőzésen dől el a kupa sorsa. CONCACAF BL-ben két alkalom kivételével (1995 és 1996) mindig oda-visszavágós döntőket rendeztek.

Az előző szezon győztese a Monterrey (mexikói), míg a torna történetének legtöbbszörös győztese a Club America (mexikói).

Tigres (mexikói) – Los Angeles FC (USA)
Helyszín: Orlando, Exploria Stadion
Kezdés: magyar idő szerint szerda 4:00 óra
Közvetíti: Sport 2 TV