Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: két brazil-argentin párharc a döntőért

A következő két napban rendezik meg a Libertadores-kupa elődöntőinek első mérkőzéseit, jövő héten pedig az is kiderül, hogy mely csapatok mérettethetik meg majd magukat a 2020-as kiírás 2021-re eltolt fináléjában…

 

A legrangosabb dél-amerikai nemzetközi torna legjobb négy csapata közé ezúttal két-két brazil és argentin csapat jut, akik ráadásul országonként egymás ellen mérhetik össze tudásukat. A tavalyi döntős és tavaly előtti győztes River Plate ellenfele ugyanis a sorozat 1999-es győztese, a Palmeiras lesz, míg a legutóbb 2018-ban finalista Boca Juniors együttesét a 2011-es bajnok Santosszal sodorta szembe a sors.

A nemzetközi kupák aktuális kiírásában, a Libertadores-kupában és a Copa Sudamericanában együttesen az argentin és a brazil csapatok eddig 9 egymás elleni párharcot vívtak egymással, melyből nyolc esetben az argentinok jutottak tovább. A különbség sokatmondó, azonban túl sokat talán mégsem jelent a most következő párharcok előtt. A sorozat korábbi szakaszában a River a nyolcaddöntőben az Athletico Paranensét ejtette ki, míg a Boca ugyanebben a körben az Internacionalt búcsúztatta tizenegyesekkel, legutóbb pedig azt a szintén argentin Racing Clubot ejtette ki, amely azt megelőzően a Libertadores-kupa-címvédő sztárcsapatot, a Flamengót küldte haza.

A 2020-ban alapítása hatvanadik évfordulóját ünneplő Libertadores-kupa sorozatának aktuális idénye a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet okán érthető módon jelentős mértékben elhúzódott. A döntőt január 30-án fogják megrendezni a kultikus Maracana Stadionban.

 

Dél-Amerika első számú nemzetközi tornáján rendszerint a földrészt uraló argentin és brazil csapatok voltak fölényben: a gauchók huszonöt alkalommal, a szambások klubjai tizenkilenc eseményt követően ünnepelhették eddig a kontinensbajnoki címet. Ha a kezdetekben feltétlenül még nem is, de néhány évvel később, főként az 1970-es évektől a két ország klubszinten is kiemelkedett a kontinensen. Argentína és Brazília általában már alapjában véve nagyobb merítési lehetőséggel rendelkezett, és nyilván gazdaságilag is fejlettebbek voltak a klubok a többi országáénál. Színvonalas bajnokságukkal és a potenciális nemzetközi meneteléssel pedig ideális célpont voltak a többi dél-amerikai náció játékosai számára.

A további valaha győztes öt ország együttesen tizenhat elsőséget tudhat magáénak, ebből nyolcat az egykori kétszeres világbajnok Uruguay könyvelhetett el, köztük az ötszörös győztes Peñarol révén az első, 1960-as győzelmet. Utoljára 2016-ban a kolumbiai Atlético Nacional sikere alkalmával fordult elő, hogy nem argentin vagy brazil győztest köszöntöttek.

Libertadores-kupa, a negyeddöntők eredményei

Grémio (brazil) – Santos (brazil) 1-1 és 1-4
Racing Club (argentin) – Boca Juniors (argentin) 1-0 és 0-2
River Plate (argentin) – Nacional (uruguayi) 2-0 és 6-2
Libertad (paraguayi) – Palmeiras (brazil) 1-1 és 0-3

Libertadores-kupa, az elődöntő párosításai

Boca Juniors – Santos szerda, 23:15 és január 13., szerda, 23:15
River Plate – Palmeiras január szerda, 01:30 és január 13., szerda, 01:30

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!