Eb 2020: az UEFA fontos tájékoztatást adott

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdai ülése után fontos tájékoztatást adott ki a 2020-ról idén nyárra halasztott Európa-bajnokság lebonyolításával kapcsolatban…

A nemzetközi szövetség megerősítette, hogy továbbra is úgy tervezik, hogy 12 különböző városban rendezik meg a kontinensbajnokság mérkőzéseit, miután korábban több teória napvilágot látott a helyszínek csökkentéséről. Az UEFA tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt időről időre felül kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy kevesebb helyszínen rendezzék meg a tornát, azonban a szerdai találkozón úgy döntött a bizottság, hogy erre egyelőre nincs szükség.

A 12 ország szövetségének áprilisig kell elkészíteniük a lebonyolítás tervezetét, ugyanekkor születhet majd döntés arról is, hogy legalább korlátozott formában lehetnek-e nézők az Európa-bajnokság egyes mérkőzéseken.

Az eredeti tervek szerint Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár egy-egy stadionjában rendeznék meg az Európa-bajnokság mérkőzéseit. A tavaly novemberben átadott Puskás Arénában jelen állás szerint három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt bonyolítanának le.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása

A csoport (Baku és Róma): Olaszország, Svájc, Törökország, Wales
B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
D csoport (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, Csehország, Skócia
E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
F csoport (Budapest és München): Portugália, Németország, Franciaország, Magyarország

Minden egyes csoport az első két helyezett automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, és a csoport harmadik helyezettek közül a négy legjobb.