Eb 2020: biztosan megrendezik a tornát

Miután az elmúlt időszakban többször szóba került az Európa-bajnokságon a szurkolók jelenlétének kérdése, ezúttal egy kifejezetten autentikusnak tekinthető személy fejtette ki a véleményét a témával kapcsolatban…

Az Európa-bajnokság egészségügyi tanácsadója, Daniel Koch szerdán kijelentette, idén nyáron biztosan megrendezik a tornát, és elképzelhető, hogy a szurkolóknak lehetőségük lesz az utazásra:

“Kizárt, hogy az Európa-bajnokságot ne rendezzék meg. Nincs legrosszabb forgatókönyv. Vannak reális forgatókönyvek, és van a legjobb forgatókönyv.”

A svájci egészségügyi szakember elárulta, az európai szövetség (UEFA) a 12 házigazda országgal folytatott megbeszéléseket követően április elején dönt a helyszínekről és a stadionok tervezett kapacitásáról, de a nemzetközi szövetségnek is az az érdeke, hogy a lehetőségekhez mérten minél több szurkoló legyen jelen személyesen a mérkőzéseken.

A korábban tervezett intézkedés értelmében a magyar válogatott a június 15-i, Portugália, valamint a június 19-i, Franciaország elleni csoportmeccsét kizárólag Magyarországon élő szurkolók előtt játszhatná le, míg a nemzeti csapat június 23-i, müncheni, németek elleni találkozóját csak németországi lakosok láthatnák a helyszínen.

Az eredeti tervek szerint Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár egy-egy stadionjában rendeznék meg az Európa-bajnokság mérkőzéseit. A 2019 novemberében átadott Puskás Arénában jelen állás szerint három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt bonyolítanának le.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása

A csoport (Baku és Róma): Olaszország, Svájc, Törökország, Wales
B csoport (Koppenhága és Szentpétervár): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
C csoport (Amszterdam és Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia
D csoport (London és Glasgow): Anglia, Horvátország, Csehország, Skócia
E csoport (Bilbao és Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia
F csoport (Budapest és München): Portugália, Németország, Franciaország, Magyarország

Minden egyes csoport az első két helyezett automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, és a csoport harmadik helyezettek közül a négy legjobb.