Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FC Dallas: bemutatjuk a magyar tehetség új klubját

Tegnap vált hivatalossá, amit már tulajdonképpen már hónapok óta tényként kezeltek: Schön Szabolcs az MTK-tól az Egyesült Államokba szerződik, mégpedig az FC Dallas csapatához. A texasi klub nem számít éppen világverő egyletnek, de egyértelmű kiugrási lehetőséget a magyar támadónak.

Az FC Dallas az MLS egyik alapító tagjának számít, igaz, jelenlegi nevét csak 2004-től használja, lévén korábban Dallas Burn felségnév alatt futott. A texasi klub sosem nyerte még meg az MLS-t, a fináléba is csak egyetlen alkalommal, 2010-ben tudott eljutni. Egyelőre nem is néz ki úgy, hogy a semmiből komoly eredményt tudnának elérni. Sőt, Schön leigazolása inkább a jövő építését jelent, semmint azonnali sikert.

A „Toros”, vagyis „Bikák” becenévre hallgató együttes történelmében nem túl sok veretes tudású, kimagasló játékos fordult meg. Kiváltképp nem számított senki sem a franchise történetének emblematikus alakjának. MLS-szinten természetesen
akadtak jó játékosaik. A klub legtöbb gólt szerző futballistájuk Jason Kreis volt. A korábbi USA válogatott támadó 1996. és 2004. között 99 gólt szerzett a klub mezében a bajnokság keretei között. A klublegendának betudható Kreis manapság az Inter Miami másodedzője.

A 2004-es névváltáson kívül fontos mérföldkő volt még a 2005-ben átadott új stadion, a manapság Toyota Stadiumnak nevezett aréna. A 2018-ban felújított komplexum 20500 férőhelyes, és nem közvetlenün Dallas-ban található. Az onnan 40 kilométerre fekvő Friscoban épült fel. Az akkori nevén Pizza Hut Park kétszer (2005, 2006) adott otthont MLS-Cup döntőnek.

A Dallas mostani edzője Luchi González. A 40 esztendős tréner 2015. óta dolgozik a texasiaknak, és 2018-tól vezetőedző. A perui származású szakember játékosként támadó volt, de mostanság egy védekezőbb felfogású, 4-3-3-as próbál játszatni csapatával. Szerencsére, mivel általában három támadó szellemű játékost küld a „frontvonalba”, így Schönnek biztos jut majd elég lehetőség a bemutatkozásra.

A „Toros” legértékesebb játékosai nem meglepő módon a támadósorban találhatók. Igaz, mégis a középpályás Paxton Pomykalt emelnénk ki. A 21 éves karmester bal lábasként szinte az egész középpályán bevethető. A 2019-es U20-as vb-n alapembere, sőt csapatkapitánya volt a negyeddöntőig jutó USMNT-nek. Pomykal még abban az évben a felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozhatott. Azonban tavaly nyáron, a koronavírus miatti kurta idényben megsérült az ágyéka. A hírek szerint az új szezon kezdésére, április 17-re teljesen felépülhet.

Schön Szabolcs egyelőre még az MTK-val marad, ám az NSO értesülése szerint májusban már csatlakozhat az FC Dallas-hoz.