Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európai Szuperliga: kiderültek a lebonyolítás részletei

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap este hivatalosan is megalapításra került az Európai Szuperliga, amely a topcsapatok Bajnokok Ligájából való kiválását jelentené, és ez ellen az UEFA komoly jogi lépéseket tervez…

A vasárnap esti órákban megerősítésre került az Európai Szuperliga megalapítása, melyhez 12 élcsapat csatlakozott: az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham. A szervezet hivatalos oldalán megjelent tervek szerint további három csapattal együtt 15 klub lenne “alapítótag”, és még öt klub selejtezőből csatlakozna.

A két tízfős csoportban mindenki játszana mindenkivel pályaválasztóként, majd vendégként is, majd az első három helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jutna, míg a 4. és 5. helyezettekre playoff várna, így alakulna ki a negyeddöntő mezőnye. A tavaszi lebonyolítás nagyon hasonló lenne a jelenlegi Bajnokok Ligájáéhoz, kétmeccses, egyenes kieséses párharcok vezetnének a májusi fináléig.

“Minden szinten segíteni fogunk a labdarúgásnak, és segítünk, hogy a megérdemelt helyére kerüljön a világban. A futball az egyetlen globális sport a világon több mint négymilliárd szurkolóval. A mi felelősségünk, hogy nagy klubbokként reagáljunk a vágyaikra”

– jegyezte meg az új szerveződés első embere, Florentino Pérez.

Nemzetközi lapinformációk szerint a szervezet terve, hogy már idén augusztusban elinduljon az új sorozat. A Szuperliga közleményében külön hangsúlyozza, hogy a résztvevők nem tervezik önként elhagyni az egyes hazai bajnokságokat – noha az UEFA a helyi szövetségekkel egyetértésben ezzel fenyegeti a szervezethez csatlakozó klubokat.

Alighanem a következő hetek, hónapok során sokkal okosabb leszünk, az UEFA állítólag már javában tervezi a BL-reformokat, hogy visszaédesgesse magához az elvágyódó topklubokat…