Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Süper Lig: a Besiktas lett a bajnok az őrült versenyfutás végén

A szombat esti órákban egy időpontban rendezték meg a török bajnokság (Süper Lig) a három bajnokesélyes csapatának mérkőzését az idény utolsó fordulójában…

A forduló előtti éllovas Besiktas két vereség után a zárófordulóban összeszedte magát és a Göztepe vendégeként aratott 2-1-es sikerrel begyűjtötte a bajnoki címet. Az isztambuliak már tíz perc elteltével megszerezték az előnyt a rutinos Domagoj Vida révén, ám a házigazda még az első félidő derekánál egyenlíteni tudott Alpaslan Öztürk jóvoltából. Nehezen boldogult a BJK, és a fölény ellenére képtelenek voltak magukhoz ragadni az előnyt, ám mielőtt igazán bajban lettek volna, bő húsz perccel a vége előtt a nagyszerű formában játszó algériai Rachid Ghezzal tizenegyesből ismét vezetéshez juttatta az övéit. Ez a találat pedig végül bajnoki címet ért csapat javára, mivel a hátralévő bő húsz percben nem történt változás. A Besiktas a 2016-2017-es diadal után nyerte meg ismét a török bajnokságot, a klub történetében a 16. elsőséget szerezve.

Göztepe – Besiktas 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Öztürk (24.), ill. Vida (10.), Ghezzal (69. – büntetőből)

A hatalmasat hajrázó Galatasaray a hétközi megnyert rangadót követően hátrányból fordítva 3-1-re legyőzte a Yeni Malatyaspor együttesét, ez azonban kevés volt az első helyhez, a Besiktas megelőzéséhez legalább négy góllal kellett volna nyerniük. Eleinte ráadásul Fatih Terim legénysége csak meddő mezőnyfölényt tudott kialakítani, nem sokkal a szünet előtt a vendégek a sorozatbeli ötödik pályára lépésén eredményes Adem Büyük meg is szerezték az előnyt. A Galata hármat cserélt a szünetben, és mindent egy lapra tett fel a folytatásban. Nem sokkal később Ibrahim Dervisoglu egyenlítette ki a mérkőzés állását, majd újabb néhány perc múlva Ryan Babel találata már a vezetést jelentette a házigazda számára. A hátralévő félórában viszont megint inkább csak erőlködtek, a ráadás pillanataiban még Ogulcan Caglayan szerzett újabb gólt, a bajnoki címhez azonban ez sem volt elegendő. A Galata mindössze egyel rosszabb gólkülönbségével maradt le az első helyről, de az üdvösséghez még két találat kellett volna kevesebb lőtt góljuk révén.

Galatasaray – Yeni Malatyaspor 3-1 (0-1)
Gólszerzők: Dervisoglu (53.), Babel (60.), Caglayan (90+2.), ill. Büyük (39.)

A Fenerbahce képtelen volt elmozdulni a harmadik helyről, bár az aktuális mérkőzését a hosszabbításban megfordítva 2-1-re behúzta az utolsó bennmaradó helyen végző Kaysperispor otthonában. Jókora meglepetésre a házigazda Pedro Henrique jóvoltából korán lépéselőnybe került, a szezon végére elfáradó Fener jó darabig csak egy kihagyott büntetőt tudott felmutatni, ám a hajrában kiharcoltak egy újabb tizenegyest, amely értékesítésével Enner Valencia döntetlenre módosította az eredményt. A hosszabbítás perceiben jártunk már jócskán, amikor Serdar Aziz a győztes találatot is bevitte, így sikerrel zárta az idényt a bronzérmes. Szalai Attila a győztes csapat soraiban végig játszotta a mérkőzést.

Kayserispor – Fenerbahce 1-2 (1-0)
Gólszerzők: Pedro Henrique (18.), ill. E. Valencia (90. – büntetőből), Aziz (90+9.)

A bajnokság végeredménye

A góllövőlista élmezőnye