Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: a szörnyű történések után az Eb-újonc finnek legyőzték a dánokat – videóval

A B-csoport első mérkőzését játszotta az Európa-bajnokságon, ahol Dánia és Finnország lépett a pályára. Sajnos borzalmas események miatt félbe kellett szakítani a mérkőzést, mivel a 42. percben Christian Eriksen összeesett, és újra kellett éleszteni. A legfrissebb hivatalos információk szerint a játékos állapota stabil, csapattársai már beszéltek vele. A horrorisztikus jelenetek és a jó hírek után végül úgy döntött az UEFA és a válogatottak, hogy folytatják a mérkőzést. A dánok bár fölényben voltak, nehezen tudtak koncentrálni, amit kihasználtak a finnek és megszerezték történetük első Eb-győzelmét. 

(Photo by Martin Rose – UEFA/UEFA via Getty Images)

Már az első félidőben hatalmas fölényben játszottak a dánok, a finnek egyszer sem tudtak kapura lőni a játékrészben. A 7. percben Jonas Older Wind lőtt kapura a büntetőterületen belülről, a labda el is indult a bal alsó sarok felé, de Lukas Hradecky útját állta a gólvonal előtt. A 15. percben ismét hatalmasat védett a finnek kapusa, most Pierre-Emile Hojbjerg léc alá tartó fejesénél. A 19. percben Christian Eriksen célozta meg a kapu bal oldalát, de Hradecky ezt is fogta, egyértelműen ő volt a finnek legjobbja. A 26. percben Martin Braithwaite kapott briliáns passzt, majd hatalmas helyzetet hagyott ki, amikor kevéssel a kapu bal oldala mellé rúgta a labdát. Továbbra is dominált a dán csapat, aztán a 42. percben megtörtént a nagy baj. Eriksen összeesett és percekig küzdöttek az életéért. Miután hosszú percek után levitték a pályáról és kiderült, hogy stabil az állapota, az UEFA és a csapatok úgy döntöttek, hogy folytatják a mérkőzést. A játékosok később visszatértek, lejátszották a félidő maradék perceit, és lefújták a játékrészt.

A második félidőben sem változott a játék képe, a fölény a dánoké volt, ám a 60. percben mégis a finnek szerezték meg a vezetést. Jere Uronen tette oda szépen a labdát Pohjanpalo fejére a tizenhatoson belül, ő pedig laposan a kapu közepébe bólintott. A dánok nagyon nyomtak, de látszott, hogy nincsenek ott fejben, és a helyzetek végén mindig rossz döntést hoztak. A 73. percben viszont Paulus Arajuuri állította meg egy becsúszással Poulsent, amiért tizenegyest kapott Dánia. Hojberg állt oda a labda mögé, de nagyon gyengén rúgta, a kapus pedig könnyedén tudott védeni. A 82. percben Andreas Skov Olsen kapott közelről szép passzt a kapu előtt és rá is szúrta a labdát, de az egyik védő az utolsó pillanatban blokkolni tudott. A végét még megnyomták a dánok, de semmi nem jött össze nekik, és végül a finnek történetük első Eb-gólját és Eb-győzelmét szerezték meg.

Dánia – Finnország 0-1 (0-0)
Helyszín: Parken Stadion (Koppenhága) Vezette: Anthony Taylor (angol)
Gólszerzők: – ill. Pohjanpalo (60.)
Sárga lap: – ill. Lod, (4.), Spav (51.)
Kiállítás: – ill. –

Dánia: Schmeichel, Maehle, Christensen, Kjaer (Vestergaard, 63.), Wass (Stryger Larsen, 76.), Delaney (Cornelius, 76.), Hojbjerg, Erisken (Jensen, 43.), Older Wind (Skov Olsan, 63.), Poulsen, Braithwaite. Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Finnország: Hradecky, Raitala (Vaisanen, 90.), Arajuuri, O’Shaughnessy, Lod, Kamara, Sparv (Schüller, 76.), Toivio, Pohjanpalo (Forss, 84.), Pukki (Kauko, 76.). Szövetségi kapitány:Markku Kanerva

A B-csoport jelenlegi állása:

A góllövőlista jelenlegi állása: