Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: nagyon simán nyert Svájc a törökök ellen, de ez is csak a harmadik helyre volt elég – videóval

Lezárult az Európa-bajnokság A-csoportja. A másik mérkőzésen Olaszország legyőzte Walest, míg Svájc Törökországgal találkozott, és nagyon jó helyzetkihasználással meg is nyerte a mérkőzést. Ezzel a svájci válogatott csoportharmadik lett, míg a törököknek itt ért véget a tornája. 

(Photo by Ozan Kose – Pool/Getty Images)

A játék képét tekintve Törökország játszott fölényben, de a gólt Svájc szerezte a 6. percben, amikor Zuber labdája Seferovic lábaihoz érkezett egy beadást követően, ő pedig kilőtte a jobb alsó sarkot. A 16. percben Müldür érkezett egy beadásra, majd azonnal el is lőtte a labdát a kapu jobb oldala felé, de Sommer bravúrral hárítani tudta a próbálkozást. A 23. percben Tufan vette át a labdát, majd meglátta, hogy kinn állt a kapus, így megpróbálta átemelni a feje felett, de végül csak a kapu fölött szállt el a játékszer. A 26. percben viszont már kétgólosra növelték az előnyüket a svájciak: Shaqiri tökéletesen vette át a labdát a büntetőterület szélén Zuber passzát követően, majd gyönyörű és pontos lövést küldött a jobb felső sarokba. A 29. percben akár ismét gólt szerezhetett volna Svájc, de Cakir briliáns védést mutatott be Shaqiri bal alsó sarokba tartó lövése után. A 33. percben azonban szépíthettek volna a törökök, amikor Müldür küldött erős lövést a kapura a tizenhatosról, de Sommer, ha nehezen is, de védeni tudta a lövést. A 43. percben még a törökök legveszélyesebb játékosa, Müldür szlalomozott át két védőn és lőtt is, de Sommer most is hatalmasat védett. Ezzel a helyzettel zárult az első játékrész.

A második félidőben már egyértelműen Svájc dominált, bár voltak a törököknek is lehetőségeik, mint az 50. percben, amikor Yilmaz ugrott fel fejelni, azonban messze a kapu bal oldala mellé szállt a labda. Az 58. percben Shaqiri szerzett gólt kis híján Embolo passzából, de a tizenhatoson belüli próbálkozása elment a kapu fölött. A legveszélyesebbek azonban a 60. percben voltak, amikor Seferovic mutatott be egy szép lövést szólója végén, de Cakir hárított. A 62. percben viszont, szinte a semmiből, szépített Törökország: Calhanoglu ugratta ki Kahvecit, aki a tizenhatosról a bal felső sarokba bombázott. Nem örülhettek azonban sokáig a törökök, mert a 68. percben újabb gólt lőtt Svájc: Shaqiri kapott pontos passzt Zubertől a kapu előterében, majd laposan a léc alá lőtte a labdát. A törökök innentől kezdve szinte már fel is adták, a svájciak pedig a 77. percben majdnem lőttek egy negyediket is, de Xhaka lövése a jobb kapufáról pattant vissza. Ebben a mederben csordogált le a mérkőzés, ami így Svájc győzelmével ért véget.

Svájc – Törökország 3-1 (2-0)
Helyszín: Bakui Olimpiai Stadion (Baku) Vezette: Slavko Vincic
Gólszerzők: Seferovic (6.), Shaqiri (26. 68.) ill. Kahveci (62.)
Sárga lap: Xhaka (78.) ill. Calhanoglu (70.), Celik (75.), Söyüncü (76.)
Kiállítás: – ill. –

Svájc: Sommer, Rodriguez, Akanji, Elvedi, Zuber (Benito, 85.), Xhaka, Freuler, Widmer (Mbabu, 90+2.), Shaqiri (Vargas, 75.), Embolo (Mehmedi, 85.), Seferovic (Gavranovic, 75.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Törökország: Cakir, Celik, Demiral, Söyüncü, Müldür, Ayhan (Yokuslu, 64.), Ünder (Karaman, 80.), Tufan (Yazici, 64.),  Kahveci (Kokcu, 80.), Calhanoglu (Toköz, 86.), Yilmaz. Szövetségi kapitány: Şenol Güneş

Az A-csoport állása: