Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: történelmi siker, Ausztria először jutott tovább a csoportkörből! – videóval

Történelmi sikert aratott Ukrajna ellen Ausztria az Európa-bajnokságon. Franco Foda legénysége egy góllal múlta felül Shevchenko tanítványait a C-csoport utolsó körében. 

(Photo by Robert Ghement – Pool/Getty Images)

A mérkőzést az osztrákok kezdték jobban, ráadásul az első komolyabb lehetőségükre sem kellett sokat várni. A 3. percben Schlager beadása után Laimer kerülhetett volna nagy helyzetbe, ám a középpályás hosszan vette át a labdát és Zinchenko menteni tudott. A 4. minutumban az ukránok is megmutatták magukat, Yarmolenko adott középre, de Bachmann résen volt és övé lett a játékszer. Az ezt követő percekben Ausztria egyértelműen beszorította Ukrajnát, s ennek a 21. minutumban meg is lett az eredménye, hiszen David Alaba beadását követően Baumgartner bevette Bushchan hálóját és megszerezte a vezetést. A 29. percben feljegyezhettük az első veszélyes ukrán próbálkozást, Shaparenko eresztett meg egy szép lövést, ám Bachmann hárítani tudta a fiatal középpályás kísérletét. A 33. minutumban kényszerű cserét kellett végrehajtania Ausztriának, a gólszerző Baumgartner helyére Schöpf szállt be. A 38. percben közel álltak az osztrákok ahhoz, hogy akár kétgólosra növeljék előnyüket, ám Laimer próbálkozását Bushchan bravúrral védte. A 42. minutumban hatalmas lehetőség maradt ki, a csereként beállt Schöpf hozta ordító ziccerbe Arnautovicot, az egyedül maradt támadó azonban rosszul találta el a labdát. A félidő ráadásában két komoly osztrák helyzetet láthattunk még, de Foda tanítványai ezeket szintén elpuskázták. Ukrajna rendkívül gyengén teljesített az első játékrészben, Ausztria pedig jókora előnnyel mehetett volna pihenőre, de rengeteg lehetőséget elszórakozott. 

A fordulást követően Ausztria továbbra is erősebbnek tűnt, míg Ukrajna valamelyest feljavult, de azt a dinamikus játékot nem tudta hozni, amit az előző két meccsen láthattunk Shevchenko legénységétől. Az első veszélyesebb szituáció a 61. percben történt, egy ukrán szabadrúgás után Laimer majdnem a saját kapujába fejelt. A 88. minutumban Yaremchuk éles szögből próbálta bevenni Bachmann hálóját, az ukránok támadója nem tévedett sokat. Mindent egybe véve Ausztria megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, az első félidőben jó néhány gólt berámolhatott volna Foda legénysége Ukrajnának. Szerencséjükre Shevchenko tanítványai nem tudtak hatalmas formajavulást tanusítani a második játékrészre, az ukrának kétségtelenül ma játszottak a legrosszabban. 

Ukrajna – Ausztria 0-1 (0-1)
Helyszín: Arena Nationala (Bukarest); Vezette: C. Cakir (török)
Gólszerzők:  ill. Baumgartner(21.)
Sárga lapok: – ill. –
Kiállítás: – ill. –

Ukrajna: Bushchan – Karavaev, Zabarnyi, Matviienko, Mykolenko(Besiedin 85.) – Shaparenko(Marlos 68.), Sydorchuk, Zinchenko – Yarmolenko,Yaremchuk, Malinovsky(Tsygankov 46.). Szövetségi kapitány: A. Shevchenko

Ausztria: Bachmann – Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba – Schlager, Laimer(Ilsanker 72.), Grillitsch – Baumgartner(Schöpf 33.), Sabitzer – Arnautovic(Kalajdzic 90.). Szövetségi kapitány: F. Foda

A C-csoport végeredménye:

A találkozó összefoglalója: